Karaman'da yer alan, halkın eğitim ve kişisel gelişim ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmış olan günümüz tabiriyle “Yaşayan Kütüphaneler” toplumun eğitim ve kişisel gelişim hakkını desteklemek, bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek için son derece değerlidir. Bu tür kütüphaneler, sadece kitapların ve kaynakların bulunduğu mekanlar değil, aynı zamanda insanların deneyimlerini ve hikayelerini paylaşabildiği, etkileşimli alanlar olmalı derken Karaman’da çok az sayıda kişiye de olsa hizmet veren Kayserilioğlu Kütüphanesinin kapatılmış olması son derece üzücü.

Girdiğiniz andan itibaren kendine özgü salaş yapısı ve tarih kokan rafları ile sizleri karşılayan ve çok eskilere götüren Kayserilioğlu kütüphanesi İsmet Paşa Caddesi gibi bir lokasyonda kolay ulaşılabilirliği açısından son derece önemliydi. Teknoloji her ne kadar işimizi kolaylaştırsa da o kütüphanenin kendine özgü havası içerisinde kaybolmak rafları incelemek, başkasını rahatsız etmemek adına ses çıkarmadan parmaklarınızın uçlarında yürümek işte bunlardı Kayserilioğlu Kütüphanesini diğerlerinden farklı kılan…

1945’li yıllarda günümüz adıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkarılan bu alanı satın alıp 1960’lı yıllara kadar depo olarak kullanan Kayserilioğlu ailesince kütüphane yapılmak üzere ilgili bakanlığa devredilen Kayserioğlu Kütüphanesinin Vakıflar Bölge Müdürlüğüne yeniden yapılan devrinden Kayserilioğlu ailesinin haberi var mıdır bilinmez ancak yaklaşık 2,5-3 ay önce kapandığı acı bir gerçek.

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İl Müdürlüğünün girişimleriyle Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim edilen Kayserilioğlu Kütüphanesinin yerine ne yapılacağı bilinmezken bu yanlıştan bir an evvel dönülmesi Karaman’ın yararına olacaktır. Kayserilioğlu ailesinin duruma el koymasını isteyen Karaman’ın Y kuşağı buranın kütüphane olarak kalmasını istediklerini söylüyorlar. Buradaki kitapların bir kısmının Millet Bahçesi içerisindeki bebek kütüphanesine diğer bir kısmının ise Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü içerisindeki Halk Kütüphanesine taşındığını söyleyen bölge esnafları Kayserilioğlu ailesince Karaman’a verilen bu kütüphane üzerinde kimsenin keyfi tasarruf yapmaya hakkı olmadığını söylüyorlar.

“Bizim bile kitaplar taşınırken haberimiz oldu” diyen esnaflar “Lütfen sesimizi duyurun. Milletvekillerimiz Osman Sağlam, Selman Oğuzhan Eser ve İsmail Atakan Ünüvar’ın yapılan bu yanlıştan bir an evvel dönmeleri için gerekli adımları atmaları Karaman kültürüne bir hizmet borcudur. Buranın merkezde olması, tarihe ışık tutması göz önüne alınarak sanat ve sergi salonu ya da kütüphane olarak hizmete alınması sağlanmalıdır.”