Karaman Kalesinde son bulan yürüyüşe katılan Karaman İl Özel İdaresine bağlı mehteran takımınca çalınan marşlar yürüyüşe renk katarken programda konuşan Karaman Gastronomi ve Turizm Derneği Başkanı Meryem Evcen bir ilki Karaman’a yaşatmanın gururunu yaşattıklarını söyledi. İstiklal Marşı’nın okunması sonrası kısa bir konuşma yapan Dernek Başkanı Evcen Karaman sevdalıları olarak ilk ve tek amaçlarının Karaman'ı en güzel şekilde tanıtmak olduğunu söyledi. “Kapımız açıktır girene, lokmamız helaldir yiyene” sözüyle yola çıktıklarını belirten Dernek Başkanı Evcen bu yolda kendilerini yalnız bırakmayan, katkı sağlayan sponsorlara teşekkür etti.

Başkan Açıköz “Bir İlin Tanıtımı İçin Gastronomi Önemli Çünkü…”

Bu yıl ilkine ev sahipliği yapılan “Gastro Festivali” için Karaman’da bulunduğunu ifade eden Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ise konuşmasında gastronominin bir şehrin tanıtımında kilit rol oynadığını söyledi.

Başkan Açıköz “Ne yiyorsak oyuz. Gastronomi bir ilin kültürünü, tarımını, turizmini de çok önemli ölçüde etkiliyor. Bizler bunun farkındayız. Eskiden festivallerimiz sadece sanatçıların şarkılarını ve türkülerini söylediği etkinlikler olarak geçiyordu. Şimdi artık gastronomi festivalleri ile daha da renkli hal aldı tanıtımlar. Coğrafi işaretler nedir? O ilde ne yenir? Ne içilir? O ilin tarihi nedir? Öne çıkan tescilli eserleri nedir? Ürünleri nedir? gibi konular festivallerle daha da öne çıkıyor. Karaman çok köklü bir coğrafya; Yunus Emreler, Mevlanalar, Kazımkarabekirler, Şair Ayniler gibi çok önemli şahsiyetleri yetiştiren Türk İslam büyüklerimizle göz kamaştıran şehrimizin artık gastronomisiyle de adından söz ettireceğine inancım sonsuz.”

“Buradaki sinerji ve enerji benim gözümden kaçmıyor. Her zaman medyada ve çekimlerimizde Karaman'a yer vermeye devam edeceğimi söylemek isterim. Bunun için sizlere söz veriyorum. Hatta iki ay sonra tekrar Karaman’da olacağım. Karaman'ın hem Konya havzasına hakim, hem de kendine özgü bir mutfağı var. Mesela bulgur denince aklıma hemen Karaman geliyor. Mihenk taşlarımızdan biri olan ritüelleriyle, gelenek ve görenekleriyle Türk İslam mutfağı dünya genelinde çok önemli bir yere sahip. Anadolu topraklarında annelerimiz ve şeflerimizin hazırladığı yemeklerin nefaseti, lezzeti, görselliği, çeşitliliği ve zenginliğiyle dünya çapında bir numara olduğuna inanıyorum. Her zaman Karaman halkının emrinde olacağımı belirtmek istiyorum. İnşallah uzun yıllar giderek yaygınlaşan bir şekilde Karaman'ın Gastrofest’i tüm Türkiye'de hatta uluslararası anlamda da ses getirmesini canı yürekten diliyorum. Bu kadim coğrafyanın insanlarını saygı ve sevgiyle kucaklıyorum.”

Vali Sarıibrahim “Verilen Emeği Takdir Ediyorum”

Karaman Valisi olarak göreve başlayalı bir hafta olan Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim misafirleri selamlama konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bize kapısını ve gönlünü açan, gerçekten bizi çok sıcak bir şekilde karşılayan bütün Karamanlı hemşerilerime saygılarımı ve sevgilerimi sunmak isterim. Bizler, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sayın vekillerimizle ve saygıdeğer yerel yöneticilerimizle millete adil olma yolunda inşallah hep birlikte Karaman için güzel şeyler yaparız. Meryem Hanım'ın ekibiyle beni ziyaret ettiklerinde bana verdikleri heyecan ve kattıkları enerji beni etkiledi. Ben de buraya gelmeye karar verdim. Sofra gerçekten bizim için önemli bir değer. Sofra, bereketin, huzurun ve israfın olmadığı bir yerdir bizim için. Anadolu coğrafyasında Türk İslam medeniyetinin güzel sözleri bulunmaktadır. Diyorlar ki: ‘Sofranız bereketli olsun, haneniz şen olsun.’ Karaman'ın bütün yemeklerinden sonra, bizimle birlikte olacağınız süreçlerde sofralarınızın bereketli ve şen olmasını dilerim. Emeği geçenlere, destek verenlere, sponsor olanlara ve derneğe katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kazanlarla Karaman yemeklerinin kapak kaldırma törenine geçildi. Karaman’a özgü yemeklerin pişirildiği kazanların kapağı Vali Hüseyin Engin Sarıibrahim tarafından açıldı. Daha sonra yemekler orda bulunan protokol üyeleri ve vatandaşlara ikram edildi. Karaman’da düzenlenen 1. Gastrofest Festivali, 27 Ağustos Pazar gününe kadar yapılacak olan çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Festivale Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, AK Parti Karaman Milletvekilleri Selman Oğuzhan Eser ve Osman Sağlam, Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Arslan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, daire müdürleri ile sanatçı ve sunucu Turgay Başyayla ve vatandaşlar katıldı

Daha sonra yemekler orda bulunan protokol üyeleri ve vatandaşlara ikram edildi. Karaman’da düzenlenen 1. Gastrofest Festivali, 27 Ağustos Pazar gününe kadar yapılacak olan çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Festivale Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, AK Parti Karaman Milletvekilleri Selman Oğuzhan Eser ve Osman Sağlam, Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Arslan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, daire müdürleri ile sanatçı ve sunucu Turgay Başyayla ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Akif Orhan