Karaman’ın bekleyen su kriziyle başa çıkabilmek için acil eylem planlarının devreye sokulması gerektiğini söyleyen Av. Hüseyin Mutlu Mutlu açıklamasında bu duruma müdahale edilmezse çok geç olacağı uyarısında bulundu.
Sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı videoda su krizinin ciddiyetine dikkat çeken ve hızla çözüm üretilmesi gerektiğini ifade eden Av. Hüseyin Mutlu’nun konuşmasında öne çıkan satır başları şu şekilde;
* Bugün 12 Ocak Pazar. Karaman ilimizde Kurtderesi Barajı'ndayız. Deliçay Barajı olarak da anılan barajın içerisindeyiz. Gördüğünüz üzere barajın içerisinde gram damla su bulunmamakta. Günümüzün 2025'in Ocak ayında geldiğimiz nokta belli. Bununla alakalı ne kadar hızlı önlem alınması gerektiği de açıkça ortada. Deliçay Barajı'nda sular çoktan çekildi. Kuraklık o kadar üst seviyede ki baraj içinde yeşil ot bile yok. Sadece dikenler çıkıyor.
*Sıradaki durağımız Yollarbaşı Göleti. Anlatmaya gerek yok. Görüyorsunuz. Yollarbaşı Göleti çoktan kurudu. Hiç su olmaması yaz aylarında kuraklığın ne kadar ürkütücü olacağını gösteriyor. 2024 yılı sonbahar mevsimi yağışları ülke genelinde normalin ve geçen yıl yağışlarının altında gerçekleşti.
*Şu an Yeşildere Barajı'ndayız. Arka tarafımızda bulunan motopompa karaya oturmuş durumda. Bugün dünya nüfusunun 3'te 1'i tatlı suya erişimde sıkıntı çekmekte. Acil olarak tedbir alınmazsa 2030 yılında bu oranın toplam nüfusun 3'te 2'sine ulaşacağı tahmin edilmekte. Kuraklık tarım mahsullerini ve gıdayı desteklemek için çok az su bulabilmek anlamına geliyor. Susuzluğun gıda kaynaklarını baltalaması gıda üretimini azaltacak.
“Evlerden Su Akmaz Hale Gelecek”
*Aylardan Ocak ayı olmasına rağmen Karaman'ın içme suyu ve sulama ihtiyacını karşılayan İbrala Barajı bitme noktasında. 2022 yılında Karaman ilindeki içme suyunun %91'i, 2023 yılında %93'ü bu barajdan sağlandığı göz önüne alındığında tehlikenin ne kadar vahim olduğunu hatırlatıyor. İçme suyu yeraltı sularından karşılanıyor. Onlar da biterse bu yıl şehir merkezinde evlerde musluklardan su akmayabilir.
*Karaman'da içme suyunu %90 üstünde karşılayan barajında su kalmamasına rağmen ülke genelinde içinden içerisinden nehir geçen illerden bile daha ucuza su fiyatlanmakta. Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması elzemdir.
*Ayrancı Barajı'ndayız. Buradaki görüntü de tehlikenin kapıda değil artık içeriye girdiğini açıkça göstermekte. Bu bize bir filmi anımsattı fakat. Leonardo DiCaprio'nun oynanmış olduğu 2021 yılında yapımıydı zannımca. Kuyruklu Yıldız filmi. İki gökbilimcinin Everest Dağ büyüklüğündeki Kuyruklu Yıldız'ın dünyaya çarpmak üzere olduğunu anlatan bir film. Ve dünyanın bunu hiç ciddiye almaması ve sonucunda Kuyruklu Yıldız'ın dünyaya çarpmasını konu alan bir film.
“Suyun Hoyratça Kullanımının Önüne Geçilmesi İçin Yasal Düzenlemelerin Yapılması Gerekmekte”
*Şu an için ben derim ki hepimiz oturup iyice düşünelim. Oturup düşünelim mi? Oturup iyice düşünelim. Şu an ki yaşamış olduğumuz durumda adeta bunu anımsatmakta. Yeşildere Barajı'nı gördünüz. Karaman'ın içme suyunu karşılayan bir baraj. Neredeyse bitmek üzere. Hatta bitmiş. İçme suyu yeraltı kaynaklarından karşılanmakta. Biz bunu ne zaman anlayacağız? Musluklardan sular akmadığında. O zaman göktaşı dünyaya çarpmış olacak zaten. Adeta onu anımsatan bir durumda buna önlem alınması gerekiyor. Bunlarla alakalı havza dışından suyun kaçınılmaz bir şekilde gelmesi elzem.
*Dibimizde çok yakınımızda 36 kilometre bile olmayan bir mesafede Göksu Akdeniz'e doğru akmakta. Yine aynı şekilde suyu hoyratça kullanımının önüne geçilmesi, yasal düzenlemelerin yapılması, bunlarla alakalı eğitim faaliyetlerinin hızlandırılması elzem. Yoksa musluklarımızdan sular akmayacak. Yoksa ciddi bir susuzluk çekeceğiz. Yoksa her şey geç kalacak.