Türkiye’de, sofralık kayısı üretiminin %90 ila %95'ini karşılayan, coğrafi işaretli Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Dünya genelinde eşi benzeri olmayan rengi, kokusu ve görüntüsüyle tanınan Mut sofralık kayısısı, Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa'ya ihraç ediliyor. Karaman ile arasında oldukça fazla ticaret hacmi olan Mut bölgesinden gelen kayısılar ise Karaman’ın kadınları tarafından işlenip sofralarımıza misafir oluyor.

Kayısının Kurutulması:

Kayısıların güneşte kurutulması en yaygın yöntemdir. Kayısılar sert olmamalı ve çürük olanlar ayıklanmalıdır. Temiz bir bez serilmiş güneş alan bir alana kayısılar serilir ve birkaç gün bekletilir. Eğer hafif bastırıldığında az miktarda su çıkıyorsa çekirdekleri çıkarılır ve kayısılar 5-10 gün daha bekletilir.

Kayısı Hasadı ve Kullanımı:

Nevşehir'de kalp sağlığına, cilt hastalıklarına ve güzellik bakımına katkı sağlayan sofralık kayısı hasadı başladı. İklim değişikliği nedeniyle üretim düşüş gösterse de, yerli kayısılar ilgi görüyor. Vatandaşlar kayısıları reçel, komposto ve kuru olarak saklıyorlar.

Sağlık Faydaları:

Kayısının sindirimi kolaylaştırdığı, besleyici özelliklere sahip olduğu ve kanser önleyici özellikler taşıdığı belirtiliyor. Ayrıca, kayısının kabızlığı giderdiği, kalp sağlığını koruduğu ve kanser riskini azalttığı biliniyor.

İl Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi İl Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi

Kayısının Sağlık Faydaları:

Kayısı, anemi hastalığının tedavisinde destekleyici rol oynar ve kansere karşı koruyucudur. Ayrıca, kabızlık sorununu çözer ve kalp sağlığını korur.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL