“Bugün Tanışıyorlar, Yarın Buluşuyorlar Daha Sonra Mutlu Olamıyorlar”

2022 yılında 175 bin 73 evlilik “Geçimsizlik” nedeniyle sona ererken bunu sırasıyla “Zina”,“Cana kast ve Pek Fena Muamele”, “Cürüm ve Haysiyetsizlik”, “Akıl Hastalığı” ve “Terk” nedenleri takip etti. 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların yüzde 21,6’sının evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleştiği ülkemizde evlilik yaşının yükseldiği görülüyor.

Sokak röportajları kapsamında sahaya inen ekibimizin konusu “Boşanma sayısının çok olduğu söylenilen Karaman’da bunun nedenleri ne olabilir?” sorumuzun cevabını sizler için araştırdık. Görücü usulü evlilikten, geçim sıkıntısına, sosyal medya faktöründen bilinçsiz yapılan evliliklere dair bir çok cevap aldığımız röportajımızda ilk konuğumuz 40 yıllık evlli Döne Yavuzey oldu.

“Görücü Usulü Evlilik Daha Kalıcı”

“Günümüzde gençler görücü usulü ile evlenmiyor birbirleriyle internette tanışıp görüşüyorlar.” diyerek söze giren Döne Yavuzey: “Çiftler birbirlerini tanıyamadan evleniyorlar bu yüzden evlilikler fazla yürümüyor. Sosyal medyadan tanıştıkları için bazı evliliklerinin uzun süreli olmadığını düşünüyorum. Bizler görücü usulü evlendik. 40 senelik evliyim hala da yürütüp gidiyoruz çok şükür. Benim şahsi düşüncem görücü usulü ile yapılan evlilikler daha uzun sürüyor. Bizim zamanımızda evlenecek gençler birbirlerini tanımazdı. Aileler birbirini araştırıp sorardı, her iki aileyi tanıyan insanlar önayak olurdu. Şimdiki gençler bugün tanışıyorlar, yarın buluşuyorlar ondan sonra evleniyorlar ve daha sonra mutlu olamıyorlar. Buradan gençlere tavsiyem bilinçli bir evlilik yapsınlar mümkün olduğunca görücü usulü evlilik yapmaya çalışsınlar, internet üzerinden değil.” diyerek görücü usulü evliliklerin daha uzun süreli ve sağlıklı olduğunu belirtti.

“Çiftler Çok Fazla Kredi Kartı Kullanmasın”

Yurt dışında yaşayan Mehmet Kuyucu isimli vatandaş: “Bence boşanma davalarındaki artışlarda en önemli faktörlerden biriside geçim sıkıntısıdır. Piyasa pahalılığı, ekonomik şartlar çiftlerin arasında anlaşmazlığa neden oluyor. Yurt dışında da ekonomik sıkıntılar çok fazla ama gözlemlediğim kadarıyla Türkiye'de daha fazla. Ben oradan getirdiğim 1 TL ile önceden aldığım şeyleri şimdi 3 TL’ye alıyorum. Türkiye’de yaşayan vatandaşlar için burada yaşamak mucizevi bir durum.  Yeni evli çiftlere tavsiyem kendilerini kaptırıp çok fazla alışveriş yapıp kredi kartı kullanmaya alışmasınlar yoksa onun sonu gelmez.” diyerek yeni çiftleri kredi kartı kullanımı konusunda uyardı.

“Dış Görüntüden Çok Kalbi Önemli”

32 yıllık evli olduğunu söyleyen Mehmet Şahin: “Gençler birbirlerini tanımadan evleniyorlar ilk önce birbirlerini tanımaları lazım. Ardından ekonomik problemler geliyor. Şartlar yerine gelmediği zaman çiftler arasında bir çatışma oluyor. Sen haklıydın ben haklıydım konusu sonrası mahkemelik olup boşanıyorlar. Boşanmamaları için gençlerin kendilerini geliştirip, birbirlerini tanımaları lazım. Hemen aceleci davranıp aşık oldum, evleneyim denilmemesi lazım. Dış güzelliğinden daha çok kalp güzelliği önemli. İnsanın kalbi güzel olsun dış görünüş hiç önemli değil. 32 senelik evliyim. Mutlu evliliğin sırrı alttan almak, anlayışlı olmak. Eğer çiftler birbirlerine anlayışlı davranırlarsa evlilik yürür ve boşanma davalarında da azalma olur.” dedi.

Mutlu Olmak İçin Sürekli “EVET” de

“Evin İçinde Yaşanan Tüm Sorunlar Evin İçinde Kalmalı”

Matematik Öğretmeni olan ve yeni evli olduğunu belirten Mehmet Kurt: “Ben daha evliliğin alışma sürecindeyim. Eskiden olduğu gibi çiftler arasında sabır ve sadakat kalmadı. En ufak bir sorunda eşler konuyu çok fazla uzatıyor ve pireyi deve yapıyorlar. Bu yüzden günlerce küs kalıyorlar. İletişimsizlikten oluşan sorunlar çiftlerin arasını açıyor. Evlilikte güçlü bir bağın formülü karşılıklı anlayış, sabır, empati ve bence biraz da hanımın sözünü dinlemek. Sürekli karşıya evet dersen bence mutlu olursun tabii ki kocanın da bir söz hakkı var ama bir tarafın alttan alıp olayları yatıştırması gerekiyor. Eğer tartışma esnasında eşlerin ikisi de parlarsa olmuyor. Bu nedenle evlilikler arasındaki en önemli husus iletişim. Bir de evin içinde yaşanan tüm sorunlar evin içinde kalmalı. Çevreye aktarılmamalı, sorunlar evin içerisinde çözülüp bitirilmeli üçüncü bir kişiye aktarılmamalı. Bugün yeni evlenen çiftlere sesleniyorum hanımların sözünü dinleyin mutlu olun. O zaman hiçbir problem çıkmaz.” diyerek kısacası hanımcı olun mutlu olun mesajını verdi.

Mutlu Olmak İstiyorsan Mut’tan Evleneceksin

40 yıllık evli Mersin’in Mut ilçesinden İbrahim Bey mutlu evliliğin sırrını “Mutlu olmak istiyorsan Mut’tan evleneceksin” şeklinde açıklayarak yüzümüzü güldürürken boşanmalar hakkında da: “Şimdiki gençlik evliliğin ne olduğunu bilmeden evleniyor. Daha sonra üç gün beraber olup ayrılıyor. Gençler evlilik müessesesinin ciddiyetinin farkında değil. Eskiden evlilik ciddi bir kurumdu şu an evliliğe saygı gösterilmiyor. Ben de görücü usulü ile evlendim görücü usulü evlilikler genelde daha uzun sürüyor. Gençlere tavsiyem evliliğin sorumluluğunu ve farkındalığını öğrendikten sonra  evlenmesi daha sağlıklı olacaktır. Çiftler birbirini tanırken erken karar almasınlar, aceleci olmasınlar ve bu işler ciddiyet ister.” dedi.

“Para Çok Olursa Evlilik Kolay Olur”

Ekonomik şartların evlilikte etkili bir faktör olduğunu söyleyen Osman isimli bir vatandaş: “Para çok olursa mutluluk kolay şimdiki geçim sıkıntısı evliliklerin bitmesine sebep oluyor ayrıca çiftler arasında saygı, sevgi ve sadakat kalmıyor. Mesela ben şimdi emekliyim 7 bin 500 TL maaş kime yetsin! Bu geçim sıkıntısı çiftlerin arasını açıyor.” diyerek sitem etti.

Editör: Nejla KOÇ