Sokak röportajları kapsamında da şehrin en işlek caddesi olan İsmet Paşa Caddesinde “Arıtma Suyu mu kullanıyorsunuz yoksa çeşme suyu mu kullanıyorsunuz?” diye Karamanlı vatandaşlara sorduk onlar cevapladı.

Yapılan röportajlarda vatandaşların büyük bir çoğunluğunun arıtma suyu kullandığını, bir kısmınında köy suyu kullandıklarını, belli bir kesiminde yoğun olmasa da çeşme suyunu tükettikleri ortaya çıktı. Vatandaşların arıtma su ya da köy suyu kullanmalarında, çeşme sularındaki kireç oranındaki yükseliğinin ve sudan gelen kokunun etkili olduğu gözlemlendi.

Hem çeşme suyu hemde arıtma su kullandığını söyleyen Mehmet Akçura isimli bir vatandaş, “Hem çeşme suyu hem de arıtma suyunu kullanıyorum. Çeşme suyunu olabildiğince bulaşık ve temizlik gibi alanlarda tercih ediyoruz, arıtma suyunu içmek ve çay ve benzeri gibi işlemleri uygulamak için kullanıyoruz her ikisinden de memnunum.” dedi.

Çeşme suyu yerine arıtma su kullandığını ifade eden Refik Öztürk isimli bir vatandaş,"Arıtma suyu kullanıyorum ve çok memnunum 3-4 yıldır da sadece artması suyu kullanıyoruz. Çeşme suyu önermiyorum ama belediyenin çeşme suyu yerine belediyenin arıtma suyu noktaları var oralar tercih edilebilir." dedi.

Arıtma Sistemlerinin suyu arıtırken sağlıklı minarellerini de filtreden geçirdiği için kullanmadığını söyleyen Hasan Hoca, "Çeşme suyu kullanıyorum çeşme suyunu güvenilir görüyorum. Çeşme suyu kullanmamdaki nedenlerden birisi Karaman Belediyesi'nin çeşme suları hakkında yapmış olduğu açıklamaların tatmin edici olmasıydı. Arıtma suda kullandım ancak arıtma cihazlarından suyun yararlı minerallerinde yok ettiğini düşündüğüm için olabildiğince çeşme suyu tercih etmeye çalışıyorum"  dedi.

Hazır şişelenmiş su tükettiğini söyleyen Mehmet Can isimli bir vatandaş, "Hazır paketlenmiş suları tüketmeyi tercih ediyorum, daha öncesinde arıtma suyu kullanmadım. Aynı şekilde Çeşme suyunuda iç içmek için kullanmadım, olabildiğince işlenmiş hazır paketlenmiş suları kullanmayı tercih ediyorum." dedi.

Ekonomik şartlar nedeniyle çeşme suyu tercih etmek zorunda olduğunu ileten Kadri Kızılkan isimli vatandaş, "Çeşme suyu kullanıyorum  çünkü ekonomik şartlar nedeniyle arıtma sistemi ya da hazır şişe suları tercih etmek pek mümkün olmuyor bu nedenle olabildiğince çeşme suyuyla idare etmeye çalışıyoruz.” dedi.

Sadece yaz aylarını Karaman’da geçiren Sultan Köşşekoğlu,“Karaman'da sadece yaz aylarında geliyorum. Karaman Ayrancı Çat Köyünde köy suyu tercih ediyoruz. Kışın İstanbul'a geri döndüğümüzde ise arıtma suyuna devam ediyoruz Karaman'ın köy suları çok güzel genellikle onu tercih ediyoruz dedi.

Arıtma sistemlerinin daha sağlıklı olduğunu düşünen Mehmet Emin isimli bir vatandaş, “Arıtma suyu kullanıyorum, arıtma suyunun daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 10 yıl önce de çeşme suyu tüketmeyi bıraktım. Çeşme sularında yer yer karşılaştığımız kireç ve bazı dönemlerde farklı renklerde suların gelişi, suyun kokması arıtma cihazına yönlendirdi. bu nedenle arıtmanın daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Arıtma suyu sistemlerinin yıllık maliyetleri 300 lira ile 500 lira arasında değişiyor. Filtre ve bakımlarını yapmak yeterli 1 yıl boyunca da sağlıklı bir şekilde su tükettiğimizi düşünüyoruz.”

Editör: Nejla KOÇ