Ortaoba Spor Kulübü Yönetimi, “12.03.2023 tarihin de yarım kalan Kulübümüz ve Karabekir Spor Kulübü ile Kazımkarabekir İlçe Futbol Sahasında oynanan 44. Dk. da taraftar ve saha olaylarından dolayı maçımız güvenlik nedeniyle tatil edilmişti.

Hakem ve Gözlemci raporları ile birlikte olay Karaman İl Disiplin Kuruluna sevk edilmiştir. İl Disiplin Kurulunun 19.03.2023 tarih ve 8 nolu disiplin kararı tarafımıza 27.03.2023 tarihinde tebliğ edilmiştir. Alınan karara bakıldığında “Amatör Müsabaka Talimatının 25. Maddesi gereğinde tarafsız sahada yarım kaldığı andaki şartlarda oynatılmasına” karar verilmiştir.

Kulübümüz karara itiraz ederek, Müsabakanın tatil edilme sebebi hakem ve gözlemci raporlarında da anlaşılacağı üzere “güvenlik gerekçesi” ile tatil edilmiştir. Alınan karar, hakem ve gözlemci raporu ile uyuşmamaktadır. Böyle bir karar verilmesi talimatlara uygun değildir. Bu karşılaştığımız üzücü olay Amatör Müsabaka Talimatının 24. Maddesine de görüleceği üzere GÜVENLİK NEDENİYLE MÜSABAKALARIN TAMAMLANAMA-MASI başlığı altında; “BAL ve yerel liglerdeki amatör müsabakalarda saha olaylarının asgari seviyeye inmesi ve gerekli disiplinin sağlanması için Futbol Müsabaka Talimatının 19. maddesi hükümleri uygulanacaktır.” denilmektedir. Bu yaşadığımız üzücü olayı Amatör Müsabaka Talimatının 24. Maddesine göre değerlendirileceği ve kararı da Futbol Müsabaka Talimatının 19. maddesi hükümlerinin uygulanacağı açık ve net olarak anlaşılmaktadır.

Kulübümüz olayı TFF Amatör Futbol Disiplin Kuruluna (AFDK) taşımıştır. AFDK Karaman İl Disiplin Kurulunun kararını bozarak maçın Futbol Müsabaka Talimatının 19. maddesi hükümlerinin uygulanması için TFF genel sekreterliğine göndererek maçın hükmen kulübümüze lehine sonuçlandırılmasını istemiştir. Sonuç 23 Mayıs 2023 tarihinde sonuca bağlanmış ve kulübümüz lehine hükmen kararı vermiştir.

Bu olaylar yaşanıyorken bir sosyal medya sayfasında yapılan habere; kendisini futbol yorumcusu yada futboldan anladığını sanan kişiler yorum yaparak, TFF hükmen kulübümüz lehine karar vermesi durumunda; Ortaoba Spor Kulübünün TFF de çalışan bir yöneticisi veya köylümüz olduğunu iddia ederek Kulübümüzün Kamuoyu yaratmak istediğini ileri sürmüştür. Ortaoba Köyünü ve Ortaoba Spor Kulübünü zan altında bırakmak kimsenin haddine değildir. Bizler birer Ortaobalı ve Ortaobasporlu yöneticiler olarak köyümüzü ve kulübümüzü her zaman savunmaya ve adalet aramaya devam edeceğiz. Çünkü biz biliyorum ki bu adalet bir gün herkese lazım olacak. Yoksa bu duruma düşmek ne bir köy takımına yakışır nede bir ilçe takımına yakışır. Bir kişi yüzünden bütün ilçeyi suçlamak yada bir köyü suçlamak ne kadar adil olur ki?

Bu yorumları yapan kişilerin kulüplerde ve ASFK’da yönetici olarak görev alması, Karaman Futbolunun neden gelişmediğinin, amatör kulüplerden profesyonel kulüplere oyuncu çıkartamadığımız nedenleri arasında bulunmaktadır. Takımlarında sadece bazı oyunculara ücret verilerek oynatılıp bir başarı beklemek, tekeden süt sağmaya benzemektedir. Tabi ki bir emeğin karşılığı olmalı fakat, okuduğunu anlayan ve doğru yorum yapabilen, futbol oyun kurallarını ve müsabaka talimatlarını da bilmek ve öğrenmek gerekir. Bu yüzden Asfk yönetimine ve ilgili kulüplere yönetici olacak kişilerin futbol oyun kurallarına ve müsabaka talimatlarına hakim işinin ehli ve en önemlisi de liyakatli kişilerden seçilmesi gerekmektedir.

Bu karar Karaman futbol tarihinde bir ilk olarak tarihe geçmiştir. Lehimize verilen hükmen kararını galibiyet olarak görmüyor, bir emsal karar olarak görüyoruz. İleri ki sezonlarda yaşanacak tribün ve saha olayları yüzünden güvenlik nedeniyle tatil edilen maçlara emsal karar olacaktır. Play-Off’a kalan takımlara başarılar dileriz.”