Karadeniz En Büyük İli Hangisi? Karadeniz’in kaç ili var? Karadeniz Bölgesinin iklimi nedir? Karadeniz bölgesinde bulunan doğal güzellikler nelerdir? gibi soruların cevapları haberimizin detayında sizlerle..

undefined

Karadeniz Bölgesi Türkiye’nin 7 coğrafi bölgelerinden biridir. Karadeniz’e kıyısı alan şehirleri de içinde barındırarak ismini Karadeniz’den almıştır. Türkiye de yüz ölçümü bakımından Doğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesinden sonra Türkiye’nin üçüncü en büyük bölgesi olarak kayıtlara geçiyor.

Karadeniz’in Kaç Şehri Var?

Karadeniz’in yüz ölçümü olarak e büyük üçüncü bölgesi olduğunu öğrenen kişiler şu sorunun cevabını merak ediyor. Karadeniz’de kaç il var? Kardeniz’in toplam 178 tane ili bulunuyor. İllerim isimleri ise; Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bolu, Çorum, Düzce, Gümüşhane, Giresun, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon ve Zonguldak..

Dosya:Samsun 37.JPG - Vikipedi

Karadeniz Bölgesinin İklimi Nedir?

Hatice Sarıibrahim Aşure ve Gözleme Etkinliğine Katıldı Hatice Sarıibrahim Aşure ve Gözleme Etkinliğine Katıldı

Karadeniz, Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesidir. Karadeniz’de yağışların yoğun olması ılıman bir iklimi aklıma getiriyor. Yaz aylarında da yağış alan bu bölge de Karadeniz iklimi görülmektedir. Karadeniz Bölgesinin doğal bitki örtüsü ise nem oranının ve yağışın fazla olması nedeniyle gür ormanları görmek mümkün.

Dosya:Samsun.jpg - Vikipedi

Karadeniz bölgesinde bulunan doğal güzellikler nelerdir?

Karadeniz Bölgesi eşsiz doğa güzellikleri ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Kıyıya paralel şehirleri ile Karadeniz görenleri kendine hayran bırakırken, yeşilin birden fazla tonu ise doğa severleri kendine aşık ediyor. Karadeniz’de bulunan doğal güzellikler saymakla bitmiyor.

Rize’nin Ayder, Anzer ve Çağırankaya yaylaları, Trabzon ilinin Uzungölü, Sümela Manastırı, Giresun Kalesi, Sinop Prison, Amasra Kalesi, Bolu Yedigöller Milli Parkı gibi illere ait tarihi ve doğal güzellikler yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor.

Dosya:Samsun - panoramio - Hüseyin Öcal.jpg - Vikipedi

Karadeniz En Büyük İli Hangisi?

Karadeniz’in 18 tane ili bulunuyor. 18 il arasında Karadeniz’in en büyük ili  Samsun olarak kayıtlara geçiyor. Samsun 1 milyon 335 bin nüfusuyla Karadeniz’in en büyük ili arasında yer alıyor. Samsunu takip eden diğer şehriler ise Trabzon ve Ordu'dur.

Dosya:Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi (1975 binası).jpg - Vikipedi

Kaynak: R. Rüzgar Yel