Sprey Gibi Uygulanıyor, Anında Jel Oluyor

KAIST tarafından 29 Aralık’ta duyurulan araştırmada, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Steve Park ile Biyolojik Bilimler Bölümü’nden Prof. Sangyong Jon’un liderliğindeki ekip, kullanımı son derece pratik bir sistem tasarladı. Toz formundaki ürün, yaraya serpildiğinde veya sprey şeklinde uygulandığında anında jel hâline gelerek kanayan bölgeyi mühürlüyor.

Araştırma ekibinde aktif görev alan bir binbaşının bulunması, ürünün özellikle savaş alanı, afet bölgeleri ve zorlu saha koşulları düşünülerek geliştirildiğini ortaya koyuyor. Uzun süre saklanabilmesi ve hızlı kullanıma hazır olması, ürünü acil durumlar için dikkat çekici kılıyor.

Xiaomi akıllı gözlüğü satışa çıktı: işte özellikleri
Xiaomi akıllı gözlüğü satışa çıktı: işte özellikleri
İçeriği Görüntüle

Yamalara Göre Daha Esnek ve Etkili

Günümüzde kullanılan ped veya yama tipi kan durdurucular, düz yüzeylerde etkili olsa da derin ve düzensiz yaralarda yetersiz kalabiliyor. Ayrıca bu ürünlerin ısı ve neme karşı hassas olması, sahada kullanımını zorlaştırıyor.

KAIST ekibinin geliştirdiği toz form ise bu sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Girintili, çıkıntılı ya da farklı derinlikteki yaralara rahatlıkla uygulanabilen ürün, tek formülle çok sayıda yara tipine müdahale imkânı sunuyor.

Kanla Temas Ettiğinde Hızlı Reaksiyon

Yeni nesil kan durdurucunun en dikkat çekici yönlerinden biri de çalışma mekanizması. “AGCL powder” adı verilen yapı; aljinat, gellan zamkı ve kitosan gibi tamamen doğal bileşenlerden oluşuyor. Toz, kanla temas ettiğinde kandaki kalsiyum iyonlarıyla reaksiyona girerek ultra hızlı şekilde jel fazına geçiyor.

Bu jel tabaka yalnızca fiziksel bir bariyer oluşturmakla kalmıyor; aynı zamanda pıhtılaşma sürecini destekleyerek kanamayı kısa sürede kontrol altına alıyor. Araştırma sonuçlarına göre ürün, yüzde 99’un üzerinde hücre canlılığı sağlarken, yüzde 99,9 oranında antibakteriyel etki gösteriyor.

Kaynak: HATİCE KÜBRA SARI