Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: TCMB 23 Temmuz Ayı Faiz Kararı Ne Oldu? Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı: TCMB 23 Temmuz Ayı Faiz Kararı Ne Oldu?

Kamuda tasarruf tedbirleri ve vergi kanunundaki oran değişikleri vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer aldı.  Kullanıcıların konuyla alakalı arama motorlarında araştırdığı konular arasında kaç yaş altı vergi ödemez?  sorusu oldu. Peki Kaç yaş altı vergi ödemez? konuyla alakalı detaylar haberimizde...

Vergi Nedir?

Vergi, devletin kamu hizmetlerini finanse etmek için kişilerden ve kurumlardan yasal yollarla aldığı bir ödeme türüdür. Aynı zamanda kamu giderlerini karşılamak amacıyla kurum ve kuruluşlardan alınan bir kaynaktır. Kimlerin vergiye tabi olduğu sorusuna gelince, vergi, devletin ihtiyaçlarını karşılamak için kişilerden ve kamu kuruluşlarından aldığı bir para biçimi olarak kabul edilir. Son zamanlarda vergi kaçırma ve dolandırıcılık iddialarıyla ilgili olarak devletin vergi politikalarını sıkılaştırdığı ve denetlemelerin arttığı bilinmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti vergi kaçakçılığı konusunda attığı adımların dikkate alınacağını ve artık denetlemelerin daha sıkı bir şekilde yapılacağını vurgulamıştır. Kamu ve özel sektörde yapılan sıkı denetimler doğrultusunda gelir beyanı vermeyen birçok işletme incelenmektedir. Artık her kurumun ve kuruluşun vergi beyanında bulunması gerektiği sürekli vurgulanmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda birçok şirket ve kurumun incelenmeye alındığı bilgisi elde edilmiştir.

Kac Yas Alti Vergi Odemez1

Devlet, vergilendirme adı altında birçok farklı araç kullanarak, bireylerin ödeme gücünden ve çeşitli fırsatlardan yararlanarak gelir elde etmektedir. Bireylerin gelir elde etmesi, kurumların kazanç sağlaması, gelirlerin harcanması, üretim ve satış nedenleriyle veya miras ve hibe yoluyla malların el değiştirmesi gibi durumlar, vergi koymak için devletin temel fırsat ve nedenlerini oluşturur.

Vergileri farklı amaçlarla farklı şekillerde sınıflandırmak da mümkündür. Özellikle verginin "doğrudan" ve "dolaylı" olarak iki büyük kategoriye ayrılması yaygındır. Bu ayrım, verginin iktisadi gücü temsil eden gelir ve serveti doğrudan etkileyip etkilememesine dayanır. Gelir veya servetin doğrudan vergilendirilmesi durumunda vergi doğrudan olarak alınırken, bir olayın (örneğin harcamanın) bu gücün belirtisi olarak vergilendirilmesi dolaylı olarak kabul edilir.

Verginin belirli oranlarda önceden belirlenerek hesaplanması işlemine "tarh" denir. Tarh edilen verginin tebliğ edilmesiyle ödenmesi zorunlu bir borç haline gelir. Beyan üzerine tahakkuk eden vergiler, tahakkuk fişi kesilerek mükellefe verildiğinde tahakkuk eder. Takdir yöntemiyle tarh edilen vergi ise mükellefe tebliğ edildikten ve itiraz süresi dolunca tahakkuk eder.

Kac Yas Alti Vergi Odemez2

Kaç Yaş Altı Vergi Ödemez?

Vergi ödemesine tabi olmayanlar da yaş sınırı olarak 18 yaş altı ve hiç geliri olmayanlar, ev hanımları, sosyal güvenlikten gelir alan gaziler, şehit aileleri ve engelliler bulunur.

Kaynak: R. Rüzgar Yel