Türkiye'deki 22 milyon kiraz ağacının 2,4 milyon adedine ev sahipliği yapan Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde, Kuzey Yarım Küre'nin ilk kiraz hasadı gerçekleştirildi. Bu ilk hasatta elde edilen kiraz, sembolik olarak 2 bin TL'ye açık artırmada satıldı.

Manisa Şehzadeler'deki kiraz ağaçlarının çiçeklenme döneminin oldukça başarılı geçtiğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılında kiraz üretiminde rekor kırmayı hedeflediklerini ve 725 bin ton kirazın 90-100 bin tonluk kısmını ihraç ederek Türkiye'ye yıllık 250 milyon dolar döviz kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Manisa ve İzmir'in erken kiraz üretimi yapan bölgeler olduğunu vurgulayan Başkan Uçak, Türkiye'nin kiraz üretiminde dünya lideri olduğunu ve ihracatta da dünyanın ilk üç ülkesi arasında yer aldıklarını belirtti. Kiraz ihracatında Almanya ve Rusya Federasyonu'nun Türkiye'nin en önemli pazarları olduğunu söyleyen Uçak, Türk kirazının Hindistan, Singapur, Hong Kong gibi ülkelerde de sevildiğini ve bu pazarlara ihracatı artırmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Uçak, Türkiye'nin kalıntısız kaliteli kiraz üretimini desteklemek ve ihracatını artırmak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile temaslarını sürdürdüklerini ve Çin gibi büyük pazarlara ihracatın önünü açmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye'nin kiraz ihracatında sürdürülebilir bir büyüme sağlamak ve potansiyelini artırmak için çaba sarf ettiklerini vurgulayan Uçak, bu doğrultuda üreticilerin, ihracatçıların ve ülkenin bereketli bir sezon geçirmesini diledi.

Karaman'da 15 Milyon Elma Ağacı Aynı Anda Çiçek Açtı Karaman'da 15 Milyon Elma Ağacı Aynı Anda Çiçek Açtı

Kiraz ihracatında Türkiye'nin lider pazarının Almanya olduğunu belirten Uçak, 2023 yılında Türkiye'nin 215 milyon dolarlık kiraz ihracatının büyük bir kısmının Almanya'ya yapıldığını ifade etti. Türkiye'nin kiraz ihracatında Rusya Federasyonu ve Avusturya'nın da önemli pazarlar olduğunu aktaran Uçak, Türkiye'nin 2023 yılında 55 ülkeye kiraz ihraç ettiğini ve ilk 10'daki diğer ülkelerin İtalya, Norveç, Hollanda, Irak, Polonya, Bulgaristan ve İngiltere olduğunu paylaştı.