Bir şirket hisse senetlerini satışa çıkaracağını açıkladığında, yatırımcılara şirkete ortak olma şansı verir. Halka arz, genellikle şirketlerin varlıklarını küçük paylar halinde satışa çıkardığı bir süreç olarak bilinir.

Şirketler neden halka arz olur?

Genellikle büyümek ve planladıkları işlere para bulmak için bu yolu seçerler. Ayrıca, finansman eksikliklerini kapatmak, borçları ödemek veya yeni yatırımlar için borçlanmamak için de tercih edebilirler. Halka arz, son zamanlarda yatırımcıların borsadaki şirketlere yatırım yapma ilgisini çekiyor.

halka-arz-para-kazandirir-mi1

Peki, halka arz yatırımcılara para kazandırır mı?

Evet, yatırımcılar halka arzdan kazanabilirler ancak uzmanlar buna odaklanmanın uzun vadede daha iyi sonuçlar getireceğini söylüyor. Bu nedenle, halka arzın para kazandırma potansiyelini detaylıca araştırmak önemli.

Halka arzın şirketlere ve yatırımcılara sağladığı faydaları düşünecek olursak: İki türü olan birincil ve ikincil halka arz, belli şartlara bağlıdır. Şirketler önce aracı kurumlarla iletişime geçer ve SPK ile Borsa İstanbul'a başvurur. SPK ile yapılan sözleşme, denetime ve kararlara tabi olma şartlarını getirir. Şirket verileri incelendikten sonra sorun çıkmazsa halka arz gerçekleşir.

Halka arzın kazandırma potansiyeli ve nelere dikkat etmek gerektiği de önemli. Yatırımcılar, şirketlerin büyüme potansiyelinden ve gelecekteki karlılık beklentilerinden faydalanabilirler. Türkiye'de, halka arz süreçlerine farklı yollarla dahil olmak mümkün. Fakat yatırımcıların güvenli, resmi ve yasal süreçleri yöneten kurumları tercih etmesi tavsiye edilir, özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu onaylı kurumları ve borsa yatırım platformlarını tercih etmek önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi