Başvuruların ücretsiz olduğu arabuluculuk sisteminde anlaşma sağlanması halinde anlaşma yapılan bedel üzerinden yüzde 6, yüzde 5 veya yüzde 4 gibi bir ödeme yapılıyor. Son zamanlarda sayının daha da arttığını belirten Avukat Arabulucu Fadime Harmanizi sorunu yaşayan herhangi bir tarafın arabuluculuk sürecini başlatabileceğini söyledi.
Karaman’da kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlık sayısının çok fazla olduğunu belirten Avukat Arabulucu Harmanizi arabuluculuk sisteminin uygulanmaya alınmasındaki amacın yargıda oluşan dosya yoğunluğunun azaltılmasının yanı sıra tarafların haklarına en kısa sürede ulaşmasını sağlamaya yönelik olduğunu belirtti. Tarafların kabulüyle oluşan sonucun mahkeme ilamı hükmünde olduğunu belirten Avukat Arabulucu Harmanizi arabulucunun tarafları uzlaştırma süresinin en fazla bir hafta ila bir ay arasında değişmekte olduğunu söyledi. 


“Anlaşamayan Taraf Dava Açar”
 Taraflar arabuluculukta anlaşamadığı takdirde anlaşmayan taraf mahkemeye başvuracaktır. Dava yoğunluğu göz önüne alındığında sürecin 2-3 yılı alabildiğini söyleyen Avukat Arabulucu Harmanizi Karaman’da uyuşmazlık sayısının çok fazla olduğunu söyledi. Karaman’daki durum hakkında bilgiler veren Harmanizi “Karaman'da kiracı ve kiraya veren arasındaki uyuşmazlık sayısı gerçekten çok fazla. Kimisi çözülebiliyor ancak kim çözülemiyor. İki tarafında kendince haklı tarafları olabiliyor ve bu artık yeni kiracılarda değil de önceden hani beş yıllık kiracım, on yıllık kiracım diyenler bir uzlaşma yolu bulunabiliyordu, birbirlerine güveniyorlardı ama artık durum o vaziyeti aşmış vaziyette. O yüzden insanlar kendi hukuki hakları neyse onu yapmak istiyorlar. Onun için mücadele veriyorlar. Çok fazla uyuşmazlık var. Türkiye genelinde de gördüğümüz zaman zaten son zamanlarda çıkan haberlerde de kiracısında sorun yaşayan, kiracısını darp eden, kiraya verenini öldüren, bir sürü olaylar yaşandı. Kira konusunda arabuluculuk zorunlu hale gelmesi aslında belki de bunların önüne geçer. İnsanlar yıllarca dava yolu beklerken birbirlerine karşı daha fazla duygusal anlamda sertleşebiliyorlar ama bu arabuluculuk süreci daha kısa olduğu için insanlar çözümlerini daha çabuk, çözüm yolunu daha çabuk bulabiliyorlar. Son zamanlarda özellikle üç aydır çok fazla bu konularla muhatap oluyoruz. Arabulucu olarak 1 Eylül'den sonra dosyalarımız yeni yeni düşmeye başladı. Ama diğer türlü avukat olarak da görüş almak için dava açmak için başvuran sayısı çok fazla. Gündemimiz neredeyse bu oldu.”


“Ücret İki Tarafın Ortak Yükümlülüğünde”
“Arabuluculuk ücreti kanunen iki tarafın ortak yükümlülüğünde. Taraflar yarı yarıya arabalık ücretini karşılamakla yükümlü. Ancak iradi bir anlaşma olduğu için arabuluculukta taraflar arabuluculuk ücretini farklı şekillerde de anlaşma sağlayarak ödeyebilirler. Hepsini bir taraf ödeyebilir. Yarı yarıya ödeyebilirler kısaca bu tarafların kendi anlaşmalarına bağlı. Ancak kanunen diyor ki iki tarafın eşit yükümlülüğü var. Ara buluculuk ücreti ara buluculuk ücret tarifesine göre belirlenmektedir. Net şu rakam denilemez. O yüzden hani anlaşmamanın ayrı bir ücreti, anlaşmanın ve anlaşılan bedel ya da meblağın ücretine göre arabuluculuk ücret tarifesinin yüzdelik dilimleri var. Ona göre hesaplama yapılmaktadır.” dedi.