Konut kira zamları, yeni düzenleme ile TÜFE'ye göre ayarlanacak ve son enflasyon rakamlarına göre yıllık kira artışı yüzde 65 olarak baz alınacak. Ancak bazı ev sahipleri bu oranın da üzerine çıkmak istiyor. Asgari ücretli ve emekliler için bu kiraları ödemek neredeyse imkânsız hale gelirken, ev sahipleri kiralamalarda kendilerini garanti altına almak için çeşitli koşullar öne sürüyor.

Ev Sahiplerinin Kiracilardan Istedigi Sartlar Bu Kadar Da Olmaz Dedirtti3

Ev Sahiplerinin Talepleri

Memur Olma Şartı: Ev sahipleri, memurların maaşlarının emeklilere göre daha yüksek ve düzenli olması nedeniyle, kiracı olarak memur tercih ediyor.

Maaş Bordrosu Talebi: Kiracının maaşının düzenli olduğunu kanıtlaması için maaş bordrosu isteniyor.

Resmi Gazete'de Yayımlandı: 4.074 Kamu Personeli Alımı Yapılacak! Resmi Gazete'de Yayımlandı: 4.074 Kamu Personeli Alımı Yapılacak!

İş Yerinde Üç Yıl Çalışma Şartı: Kiracının mevcut iş yerinde en az üç yıl çalışmış olması, güvenilir bir gelir kaynağı olduğunu gösteriyor.

İki Kişi Çalışma veya Bir Emekli Olması: Evde en az iki kişinin çalışması veya bir emeklinin bulunması, kira ödemelerinin aksatılmadan yapılabileceğine dair güvence veriyor.

Kefil İsteme: Kiracının mali durumunu garanti altına almak için bir kefil talep ediliyor.

Findeks Raporu: Kiracıların kredi notunu gösteren Findeks raporu isteniyor, böylece finansal geçmişleri değerlendiriliyor.

Ev Sahiplerinin Kiracilardan Istedigi Sartlar Bu Kadar Da Olmaz Dedirtti

Emlakçılar İki Tarafı da Haklı Buluyor

Kira artışları üzerinde konuyla alakalı konuşan bir emlakçı, “yüzde 25 zam sınırının kalkmasıyla birlikte ev sahiplerinin kira fiyatlarını artırmak istediklerini ancak artan kiraları ödeme gücü olan insan sayısının azaldığını belirtti. Bu durumun hem ev sahiplerini hem de kiracıları zorladığını ifade eden emlakçı, özellikle memur kiracıların daha güvenilir olduğunu” vurguladı.

Ev Sahiplerinin Kiracilardan Istedigi Sartlar Bu Kadar Da Olmaz Dedirtti5

Ev Sahiplerinin Gerekçeleri

Ev sahiplerinin bu durum karşısında genel olarak yapmış oldukları yorum ise zam sınırı nedeniyle bir çok kiracıyla sorunlar yaşandığını ve hatta mahkemelik olan bazı ev sahiplerinin mevcut kiralarını dahi alamadıkları bu nedenle iyi kiracı bulmak adına memur olmasını ve istenilen şartları karşılayıp kendilerini garantiye almak istediklerini söylediler.

Ev Sahiplerinin Kiracilardan Istedigi Sartlar Bu Kadar Da Olmaz Dedirtti2

Bu yeni koşullar, kiracıların işini zorlaştırırken, ev sahipleri de kendilerini güvence altına almaya çalışıyor. Kiralamada sunulan bu şartlar, günümüz ekonomik şartlarında iki taraf için de önemli bir denge unsuru haline gelmiş durumda. Şu an da bu uygulamalar İstanbul gibi büyükşehirlerde uygulanıyor zamanla Türkiye geneline yayılır mı bilmiyoruz. Bakalım gün geçtikçe vatandaşları neler bekliyor yaşayıp görelim.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL