Dünya'nın en ünlü yanardağlarından bir tanesi olan Etna Yanardağı meydana gelen patlamalar ile yine gündeme geldi.  Duman ve külleri etrafa saçılan yanardağ nerede? Hangi ülkede?

Etna Yanardağı'nda geçtiğimiz günlerde meydana gelen patlama sonrasında ülkelere yayılan duman ve küller birçok ülkede endişe yaratmıştı. Patlamalar sonrası asit yağmurları dahil birçok iddia gündeme tekrar gelirken akıllara Etna Yanardağı'nın hangi ülkede olduğu merak konusu oldu.

Etna Yanardağı yeniden faaliyete geçti İhlas Haber Ajansı

Etna Yanardağı Batı Avrupa'da bulunan İtalya'nın Sicilya kentinin doğu kıyısında yer almaktadır. Dünyanın adı geçen en aktif volkanlarından birisidir ve deniz seviyesinden 3239 metre yükseklikte bulunmaktadır. İtalya'nın Messina ve Catania şehirleri arasında bulunan yanardağ birçok riski beraberinde getirmekle beraber çarpıcı volkanik manzaralarıyla bilinmektedir.

Messina Şehri | Messina'da Gezilecek Yerler | Pava Education

Yanardağ Patlaması Türkiye'ye Gelir Mi?

İtalya'daki Etna Yanardağı'nın en çok yayılan iddialarından birisi de asit yağmurları olmuştu. Bu iddialar üzerine Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada:

“Sözkonusu Etna kaynaklı kül bulutlarının ülkemize etkilemesi beklenmemektedir"

ifadeleri yer aldı. Açıklamanın devamında;

 “Avrupa’nın en aktif yanardağı olan İtalya'daki Etna Yanardağı 21-22 Mayıs 2023 tarihlerinde yeniden faaliyete geçmiştir. Genel müdürlüğümüzce son yapılan HYSPLIT tahmin modeli ileri yörünge analizlerine göre Etna kaynaklı kül bulutlarının Yunanistan’ın güneyinden geçerek deniz üzerinden doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir. Söz konusu Etna kaynaklı kül bulutlarının ülkemizi etkilemesi beklenmemektedir. Genel Müdürlüğümüzce kül bulutlarının hareketi 7/24 esasına göre takip edilmektedir" 

ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Haber Merkezi