Sosyal Hizmetler Kanunu ve bazı ilgili kanunlarda değişiklik yapılmasına dair tasarı, Meclis’e sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ve Grup Başkanı Abdullah Güler’in de desteklediği düzenleme, doğum izninin anne ve babalar açısından kapsamını genişletiyor.
Yeni düzenlemeye göre:
-
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta olacak.
-
Memur, işçi, asker, hakim-savcı, KİT personeli ve akademisyenler dahil tüm çalışan kadınlar bu haktan yararlanabilecek.
-
Babalık izni ise mevcut 5 günden 10 güne çıkarılacak.
Uygulama ve Yürürlüğe Girme
Tasarı yasalaşırsa, hali hazırda doğum izninde olan anneler de 24 haftalık süreden faydalanabilecek. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, “Çalışmamız tamamlandı. Tasarı, komisyonda değerlendirildikten sonra yasalaşacak. Doğum öncesi ve sonrası süreler bu şekilde güncellenecek” ifadelerini kullandı.
Bu düzenleme ile birlikte Türkiye’de doğum izni uygulaması hem süresel olarak uzayacak hem de çalışan anneler ve babalar için daha kapsamlı bir sosyal hak haline gelecek.





