Togg marka aracını 22 Ağustos 2023 tarihi itibariyle teslim aldığını belirten Akif Baysal Ankara’dan Karaman’a 400 liralık şarj ile geldiğini ve şarjın halen bitmediğini söyledi. Araç içerisinde gerçekleştirdiğimiz röportaj haberimizde biz sorduk Baysal iki günlük süreç içerisindeki sürüş deneyimlerini bizlerle paylaştı.

Togg’un yüksek fiyatı konunun gündemindeydi. Akif Baysal, başvuru sonrasında gelen fiyat artışıyla aracı satın aldığını belirtti. Vatandaşların çoğunun düşük gelirle çalıştığı göz önüne alındığında, yerli ve milli otomobilin yaklaşık 2 milyon TL gibi yüksek bir fiyata sahip olması tartışma konusu oldu. Elektrikli araç olmasının yanı sıra, Türkiye’nin çoğu bölgesinde uygun şarj altyapısının eksikliği de eleştirilen konular arasında yer aldı.  Ayrıca üretim hızının düşük olması da düşünüldüğünde, insanların sadece araçla fotoğraf çektirmekle yetineceği düşünülüyor.

Muhabirimiz: Merhabalar, Akif Bey sizi tanıyabilir miyiz?

Akif Baysal: Ben Akif Baysal aslen Karamanlıyım. Muğla Fethiye'de yaşıyorum. Şu an ailemi ziyaret için geldim. Kısmet olursa on beş gün sonra Fethiye’ye dönüş yapacağım.

Muhabirimiz: Ne işle uğraşıyorsunuz?

Akif Baysal: Şu an orada sera ve turizm işleriyle uğraşıyorum.

Muhabirimiz: Karaman’ın ilk Togg talihlilerindensiniz. Ne hissediyorsunuz?

Akif Baysal: Müracaat etmiştik ve yirmi bin kişide bin 019 sırada Togg başvurum kabul oldu. 22 Ağustos 2023 tarihi itibariyle aracımızı Ankara’ya giderek aldık. Siz de haber yapalım aracı yakından sizinle inceleyelim dediğiniz için bugün sizinleyim.

Muhabirimiz: Öncelikle teklifimiz geri çevirmediğiniz için çok teşekkür ederiz. Aracın teslim süresi için ne kadar beklediniz?

Akif Baysal: Biz müracaatımızı 2023 Nisan ayında yaptık. 3-3,5 aylık gibi zaman süreci oldu.

Muhabirimiz: Tekrar hayırlı olsun. Herkes kırmızı, lacivert tercih ederken neden alışılmışın dışında bu renk?

Akif Baysal: Bu renk Kapadokya rengi olarak geçiyor. Sahilde yaşadığım için daha önceki arabamda beyazdı. Onun için bu rengi tercih ettim. Koyu renkleri sevmiyorum. 

Muhabirimiz: Ankara’dan Karaman’a kadar geldiniz. Biraz sürüş deneyiminden bahsetseniz?

Akif Baysal: Tüm samimiyetimle söylüyorum ki on numara sürüşü var. Herkese gözüm kapalı tavsiye ederim. Ankara'dan Karaman’a 400 lira ile geldim. Benzinli bir araçla gelecek olsam en az bin 400 TL yakıt ücreti verecektim. Araçta yok yok. Araç öncelikle ekonomik ve çevre dostu diyebilirim.  Araç içerisinde araç içi-dışı kameradan tutunda sunroof'a navigasyona herşey dört dörtlük.

Muhabirimiz: Kaç kilometre gittiniz?

Akif Baysal: Şuan sizinle kilometre sayacına beraber baktığımızda 385 olarak görülüyor.

Muhabirimiz: Peki Karaman sokaklarında TOGG’la gezerken ne gibi geri dönüşler aldınız? İnsanlar tepkileri nedir?

Akif Baysal: Herkesle fotoğraf çekiniyoruz. El edenleri arabamıza alıyoruz ve beraber şehir turu atıyoruz.  Gezmek, aracı yakından tanımak isteyenler varsa ulaşabilirler. (Gülüyor…)

Muhabirimiz: O zaman hep beraber bir sürüş testi yapalım mı?

Akif Baysal: Elbette. Başlayalım o halde.  İki ton 250 kilo olan arabam çok sessiz. Kalkışlar olsun, frenleme sistemi olsun çok rahat bir araba. Kendimi güvende hissediyorum. İnsanlar Togg ilk duyurulduğunda bilmedikleri için çekiniyorlardı, tereddütleri vardı. Ama sizde görüyorsunuz ki hiç tereddüt edecek bir araç değil. Başka marka elektrikli arabalara da bindim ama içinde en beğendiğim Togg oldu. Yarım saat içinde tamamen şarj oluyor. Yalnız uygulamaları telefona yüklemek gerekiyor. Şarj ederken para geçmiyor. Kredi kartınızı güncelliyorsunuz ve ne kadar dolum yaptıysanız oradan kesiliyor. Uygulamalar üzerinden çalışıyor. Hangi şarj istasyonundaysanız onun uygulamasının olması gerekiyor. Şehir içinde de hiç yakmıyor. Tavanı da açılıyor, cam tavan. Yirmi kilometre de yüzde bir gibi bir elektrik yaktı. Bluetooth var, yedi yirmi dört internet var. En sevdiğim aracın kendi internetinin olması oldu. Fabrikasyon özelliği nedeniyle internete bağlı bir araba. Kablosuz telefon şarj yeri var. Son teknoloji kullanılarak 0tasarlanmış. Kamera sistemi aracın içinde oturan kişileri gösteriyor, ön kamera da sürücünün uykusuzluk halinde uyarıyor. Bütün koltuklar ısıtmalı, süspansiyon sorunu yok, çok sessiz çalışıyor. Örneğin 120-130 kilometre hızla giderken aracın hızlı olduğunu hissetmiyorsunuz  bile, araç  70-80 kilometre hızla gidiyor gibi. 

Muhabirimiz: Haber detayımız için bizi kırmadığınız için size teşekkür ediyor, kazasız belasız güzel sürüşler diliyoruz. 

Akif Baysal: Çok teşekkür ediyorum. Darısı Togg isteyen herkese olsun inşallah.

Şu an asgari ücretle çalışan bir vatandaşın 11 bin 402 TL maaş ile en ucuz ve hiçbir ek özellik ya da yükseltme yapılmadan minimum fiyatı 1 milyon 227 bin 500 TL olan Togg aracı satın alabilmek için 107,67 ay çalışması gerekmekte. Yani başvurunuzda onaylanırsa bu da yaklaşık 9 yıl hiç para harcamadan bir Togg sahibi olabilirsiniz demek oluyor. 

Editör: Nejla KOÇ