Deprem ülkesi olan Türkiye’de 6 Şubat asrın felaketinin ardından gözler Marmara’ya çevrildi. Son dönemde fazlasıyla gündemde olan Marmara depremi geçtiğimiz günlerde meydana gelen Bursa depremiyle tekrardan bir felaket daha mı geliyor sorularına sebep oldu.

Bursa depremi kaç şiddetinde ve ne zaman oldu?

Bursa depremi 4 Aralık 2023 te,  merkez üssü Mudanya da 5.1 büyüklüğünde gerçekleşti. Başta bursa ve İstanbul olmak üzere Marmara bölgesinde hissedildi.

Akıllara gelen en önemli sorulardan birisi de bursa depremi, büyük İstanbul depreminin başlangıcı olabilir mi sorusu oldu.

Bursa Depremi Istanbulu Etkiler Mi1

Ve işte uzmanınından cevap gecikmedi

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür açıklamasında;  “Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayı'nın Gemlik Körfezi içindeki kısmında oldu. Bu fay Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunun bir parçası. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şuan bir sıkıntı görmüyorum.” dedi. Bu açıklamasıyla da şimdilik Bursa depreminin beklenen İstanbul depremine büyük etkisi olmayacağını açıkladı.

Bursa Depremi Istanbulu Etkiler Mi2

Peki, olası bir Marmara depreminde kaç il etkilenir?

Marmara Depreminde, Marmara denizine kıyısı olan iller etkilenecektir. Bu illerde başta İstanbul olmak üzere aynı fay hattına sahip Çanakkale, Bursa,  Kocaeli, Balıkesir, Tekirdağ, Sakarya ve Kırklareli’nin etkileneceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Hatice Karaca