“Yeni bir salgın mı ortaya çıkıyor?” sorularını akıllara getiren bu sendrom nedir? Özellikle çocuklar arasında yayılan bu sendromun belirtileri nelerdir?

Mycoplasma Pneumoniae  adı verilen beyaz akciğer sendromu bakteriyel bir enfeksiyonun sebebiyle ortaya çıkan ve akciğerlerde riskli iltihaplanmalara yol açan bir zatürre türüdür. Çin’de Covid-19 salgınının ardından insanlarda oluşan solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle Çin’de görülmeye başladığı iddia edilen bu sendromun belirtileri klasik zatürre belirtilerinden öksürük, ateş, hırıltılı nefes alma ve akciğer filminde beyaz lekelerin görülmesi. Ciğerin iltihaplanması da solunum organlarına yeterli nefes gitmemesi demektir. Bu durumda çok ciddi bir hastalığa sebebiyet verir. Beyaz Akciğer Sendromun da ciğerlerde beyaz lekelenmelerin görünmesinin sebebi akciğerde kalsiyum birikmesiyle (kalsiyum karbonat, kalsiyum oksit, kalsiyum sülfat gibi kimyasallara uzun süreli maruz kalınan mesleklerde) oluşmaktadır.

Özellikle çocuklar arasında sık görülen bu sendromun yeni bir salgın mı geliyor? Yeni bir varyant mı ortaya çıkıyor? sorularını akıllara getiriyor. Sendromdan korunmak için sık sık el yıkamak, öksürürken açık havaya doğru değil mendile yada kol içine öksürmek, hastalık belirtileri başladığı zaman toplum içine girmemek gerekiyor.

Kaynak: Hatice Karaca