Son Bir Yılda Yabancı Yatırımcıların Tarım Arazilerine İlgisi Artıyor Son Bir Yılda Yabancı Yatırımcıların Tarım Arazilerine İlgisi Artıyor

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, “İlimiz Sudurağı Beldesi'nde bir şirket tarafından 22.08.2023 tarihinde ÇED Kurum görüşü sorularak başlatılan GES Projesi'nin iptal olmasını, bölge çiftçilerimiz ve tarım açısından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Aynı şirket tarafından Karaman Merkez İlçe Pirireis Mahallesi'ndeki 918 Ada 46 Parsel'de bulunan yaklaşık 6 milyon metrekare mera arazisi için ÇED sürecinin başlatılması ve mera vasfının değiştirilmesi düşünülen GES Projesi'nin iptal edilmesi için geçtiğimiz günlerde açıklama yaptık. Karaman’ın Çukurova’sı bölgelerimizden biri olan, marjinal olmayan 1. sınıf sulu tarım yapılan ve mera arazilerinin korunması için her zaman olduğu gibi Karaman Ziraat Odası olarak konunun takipçisi olduk, olmaya ve siz değerli üreticilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Son yıllarda ülkemizde yaşanan büyük ve küçükbaş hayvan işletmelerinin kapanması sonucu krizin başlaması ile ithalata yönelinmesi nedeniyle et ve süt piyasalarında yaşanan afaki fiyatların önüne geçilmesi için en önemli adımlardan biri de hayvancılık projelerinin hayata geçirilmesi için büyük önem taşıyan meralarımızın ıslah edilmesi ve amacına uygun kullanımı olacaktır.

Ülkemize katkı ve menfaat sağlayacak her türlü yatırımı destekliyoruz

Sonuç olarak özetle, ülkemizin enerji ve mermer yatırımlarına karşı değiliz, ülkemize katkı ve menfaat sağlayacak her türlü yatırımı destekliyoruz. Ancak, tarım arazilerinin ortasında bu projelerin hayata geçirilmesine karşıyız. 1. sınıf tarım arazilerine, marjinal olmayan bir vesile ile marjinal raporu alınmış ve mera vasfı taşıyan arazilerimize GES Projesi kurulmasına karşıyız. Son zamanlarda İstanbul menşeli büyük şirketlerin bölgemiz tarımına zarar verebileceğini düşündüğümüz yatırımlar yapmaları, cevabı olmayan sorularla dolu GES projelerinin bölge tarımına zarar vermemesi için Karaman Ziraat Odası olarak çiftçimizin sendikası olarak var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL