Çocuk Psikiyatri Bölümü’nde görevli bir doktorun yönettiği iddia edilen sistemde, hastaların kişisel verilerinin ele geçirilerek sahte muayeneler, sahte reçeteler ve SGK’ya usulsüz faturalandırmalar yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan işlemlerin kamuya toplam 112 milyon TL zarar verdiği belirlendi.
2017–2021 Arasında “Sahte Muayene ve Reçete Düzeni” Kuruldu
Savcılık açıklamasına göre şüphelilerin, 2017 ile 2021 yılları arasında Medula sistemine kaydı olmayan hastaları muayene edilmiş gibi göstererek fatura kestikleri, bir kısmı kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaçlar olmak üzere çok sayıda sahte reçete düzenledikleri tespit edildi. Bu reçetelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na fatura edilmesiyle milyonlarca lira haksız kazanç elde edildiği değerlendiriliyor.
7 Şüpheli İçin Gözaltı Kararı
Başsavcılık, soruşturma kapsamında 1’i profesör olmak üzere toplam 7 şüpheli hakkında arama, yakalama ve gözaltı kararı verdi. Haklarında işlem yapılan isimler şu şekilde:
-
Prof. Dr. A.E.
-
Tıbbi sekreter N.O.
-
Eczacı Y.E.
-
Eczacı A.H.
-
Eczane çalışanı R.Ç.
-
İlaç mümessili C.K.
-
E.Ç.
Şüphelilerden 6’sı yakalanarak gözaltına alındı, bir kişinin ise firari olduğu öğrenildi.
Resmi Belgede Sahtecilikten Dolandırıcılığa
Şüpheliler hakkında yöneltilen suçlamalar şunlar:
-
Zincirleme şekilde kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği
-
Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık
-
Kişilere ait bilgilerin yasalara aykırı biçimde toplanıp işlenmesi
Yetkililer, olayın büyüklüğü nedeniyle soruşturmanın genişletilerek sürdüğünü, şebekenin başka bağlantılarının olup olmadığının araştırıldığını belirtti.
Hastanede Şok Etki Yaratan Skandal
Balıklı Rum Hastanesi’nde görevli doktorun öncülüğünde kurulduğu iddia edilen bu sistem, hastanede adeta “sahte muayene-imza hattı” işletildiğini ortaya koydu. SGK’nın yaklaşık 112 milyon TL zarara uğratıldığı tespiti, olayın boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Soruşturmanın devam ettiği, dosya kapsamındaki dijital materyaller ve reçete kayıtlarının incelenmeye alındığı bildirildi.





