Aydın Ege Bölgesinde yer alan 09 plakalı, 1 milyon nüfuslu Türkiye Cumhuriyeti’nin en kalabalık 20. Şehridir 17 tane ilçesi vardır. 59 metre rakımlı denize kıyısı olan Kuşadası ve Didim gibi turistik yerlere sahip bir şehrimizdir. Zeytinyağı, yer fıstığı, mısır, pamuk, kereviz, inciri ve dahası ile meşhurdur. Aydın Zeybek oyunuyla ismi bütünleşmiş, Aydın deyince akla ilk gelen imgelerdendir Efeler şehridir. Aydının ilk isimleri Güzelhisar ve Tralleis olmuştur, Aydınoğulları döneminde ismi Aydın olarak değiştirilmiştir.

Aydın’ın Doğal Güzellikleri

Aydın’a gidildiğinde mutlaka gezi planımıza dahil edilmesi gereken doğal güzelliklerimiz arasında Zeus Mağarası, Bafa Gölü, Güvercinada, Saplı Ada, Kuşadası, Dilek Yarımadası Milli Parkı, İçmeler Koyu, Altınkum Plajı yer alıyor.

Zeus Mağarası

Zamanla mağaranın içinde çökme meydana gelmiş ve yer altına inen sular kalkerli tabakayı aşındırmış böylelikle mağara bugünkü görünümünü elde etmiştir.

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir-6

Bafa Gölü

Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla (lığlarla (akarsuların taşıdığı kil, taş ve kumlarla) dolmasıyla Bafa gölü şu anki halini almıştır.

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (3)-1

Güvercinada

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (10)

Dilek Yarımadası Milli Parkı

Büyük Menderes Deltası olarak da bilinir, doğal bitki örtüsü, kuş ve hayvanların yaşam alanlarını, biyoçeşitliliği koruma açısından birçok uluslararası anlaşma ile korunmaktadır.

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (27)

Saplı Ada

Saplı Ada tombolo oluşumuyla meydana gelmiş bir adamızdır. Yani kara ve ada arasında akıntılar sayesinde birikmiş taş ve kumlar ile bir bağ oluşmuş, ada ve kara birbirine bağlanmıştır.Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (1)

Kuşadası

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (9)

 

Aydın’ın Tarihi Yerleri

Alinda

Milattan önce inşa edildiği düşünülen bu antik kent, granit surlarla çevirilidir eski bir antik kent ve yerleşim yeridir. Hakkında çok fazla bilgi yoktur.

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (10)-1

Magnesia

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (11)

Arpaz Kalesi

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (28)

Kurşunlu Manastırı

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir

Nysa

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (7)

Güvercinada Kalesi

13-14 yüzyıllarda Cenevizler tarafından inşa edilmiştir. Korsan Adası olarak da bilinir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde restore edilmiş ve adada karakol olarak da kullanılmıştır.

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (13)

Gerga

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (14)

Priene

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (15)

Araphisar-Alabanda Antik Kenti

Ala-at, banda-yarış anlamına gelmektedir o dönemin krallarından Kar oğlunun at yarışını kazanması üzerine bu kenti onun için yaptırmıştır.

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (16)

Tralleis-Üç Gözler

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (3)-2

Milet

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir-2

Afrodisias

İsmini  Aphrodite’den aşk ve güzellik tanrıçasından almıştır.

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir (4)

Apollon Tapınağı-Didyma Antik Kenti

Didyma ile ilgili ilk yazılı kaynak Heredottur, kent milattan önce inşa edilmiştir. Aslında bir kent değil Kutsal bir yerleşke bir kehanet merkezi, adak adanan bir yerdir. Tarihsel zamanlarda zaman zaman yıkılmış, yakılmış sonra tekrar yapılmıştır.

Aydinin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir-4

Kaynak: Eda Şahintürk