Karaman’ın önemli değerlerinden olan Tartan Konağı’nda Hacı Sami Tartan’ın torunu Müniran Aynan Çolakoğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajda Tartan Konağı ile ilgili bilgiler aldık. Konağın restorasyon süreçlerine değinen Çolakoğlu röportajımızda Tartan Konağı’nın Karaman tarihi açısından ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

Hacı Sami Tartan’ın torunu Müniran Aynan Çolakoğlu: “Ben Hacı Sami Tartan’ın torunuyum. İkinci babaanneden büyük olan Halit Tartan’ın kızıyım.  Halit Tartan Karaman’ın ilk kitapçısıydı ve Hürriyet Gazetesi’nin ilk bayisiydi. Babamı bir trafik kazasında 1987 yılında kaybettik. Annem romatizma hastası olduğu için uzun yıllar bu konakta yaşayan büyük amcamın hanımı yani teyzem oluyor, annem ile teyzem elti oldukları için biz burada büyüdük. Ben bu konağın bu kadar değerli olduğunu bilmiyordum."

"Yıllar sonra amcamla teyzem çıktıktan sonra yıkılmaya başladı buralar. Biz ,amcam, amcamın çocukları burayı restore etmek için çok uğraştık fakat çok varis olduğu için başaramadık. Sonunda burayı Çekül Vakfı Türkiye’nin beşinci el boyaması evi olarak keşfetmiş. Karaman’da geldiler ve bizlerle görüştüler. Bizden bu evi restore edeceklerini söyleyerek istediler. Biz çok mutlu olduk ve Özel İdare’ye verdik."

"Tartan Konağı Karaman müzesi oldu. Şimdi 300 yıllık Türkiye’nin beşinci el boyaması evi olarak misafirlerini ağırlıyor. O kadar gurur duyuyorum ki yıllar önce dedemin babası bu evi ve içindeki o İstanbul manzaralarını, desenleri yaptırmış. Ben o desenlerin hepsini dünden bugüne yaşasın diye sehpaların üzerine, yaygıların üzerine yaptım. Onları serdik ve resterasyon sonrası açılışını yaptık. Tartan Konağı yıllardır Karaman müzesi olarak yaşıyor. Gelin-damat çekimlerine ev sahipliği yapıyor. "

Karaman FK’nın Kaderi Belli Olacak Karaman FK’nın Kaderi Belli Olacak

"Yaşar Evcen bey sağ olsun Karaman’ın tanıtımı açısından burayı değerlendirmiş. Gerçekten Karaman’ın çok değerli bir binası olarak yaşıyor ve yaşasın inşallah. Aynı zamanda ressamım, Türk Kadınlar Birliği Karaman Şubesi başkanıyım. Bir ihtiyacınız olursa her zaman buradayım.”

Aslinda Karaman Tarih Kokuyor Haci Sami Tartanin Torunu Muniran Aynan Colakoglu Ile Roportaj1

“Aslında Karaman tarih kokuyor”

“Karaman’ı tanıtmaya vesile olduğumuz için çok mutluyum. Konya Karaman’dan artık yorulduk buradan bir çıkalım lütfen. Bunlar ona vesile olur diye düşünüyorum. 30 yılı geçti Karaman il oldu. Aslında Karaman tarih kokuyor. Ben çok kaleler, hanlar, hamamlar gezdim ama Karaman’daki tarih o kadar çok ki bunu değerlendirmemiz lazım. Bir şekilde değerlendiremiyoruz ve turizme açamıyoruz. Bu konuda da bir grup kurdum onunla da ilgileniyorum. İnşallah başaracağız ve gençlerimize güzel bir şey emanet edeceğiz, sizler de bunu devam ettirin.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Eda Şahintürk