7. Boya Böceği KMÜ'de Keşfedildi 7. Boya Böceği KMÜ'de Keşfedildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM)'nin ülke genelinde siber güvenlik anlayışını geliştirmek ve siber tehditleri önlemek amacıyla faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Bakan Uraloğlu, USOM'un ulusal güvenlik ve koordinasyonu sağlama amacıyla önemli bir görevi yerine getirdiğini ifade etti.

Kritik sektörlerde ve kurumlarda, Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile birlikte kurumsal siber güvenlik yapılarının oluşturulmasıyla ulusal düzeyde siber güvenlik organizasyonunun şekillendiğini belirten Uraloğlu, "2024 yılı Mart ayı sonu itibarıyla, USOM koordinasyonunda görev yapan 14 adet sektörel SOME ve 2 bin 268 adet Kurumsal SOME ile buralarda görev yapan 7 bin 750 siber güvenlik uzmanı ülkemizin siber sahasının korunmasına yönelik çalışmaları gerçekleştirmektedir" dedi.

Bakan Uraloğlu, internetin hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ve mobil cihazlar sayesinde internete her an her yerden ulaşmanın büyük kolaylık sağladığını belirtti. Ancak, internetin beraberinde getirdiği siber saldırılarla önemli bilgilerin ele geçirilmeye çalışıldığını ifade etti. Oltalama saldırılarının özellikle internet kullanıcılarına ciddi zararlar verebilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, bu saldırıların e-posta, internet tarayıcıları, sosyal medya, kısa mesaj ve telefon aramaları gibi farklı şekillerde gerçekleştiğini söyledi.

Uraloğlu, yapılan çalışmalar sonucunda ülkede kritik kurum ve kuruluşların tehditlere karşı uyarılarak gerekli önlemlerin alınmasının amaçlandığını belirtti. USOM'un çalışmaları kapsamında, oltalama, bankacılık oltalama, zararlı yazılım ve siber saldırı gibi başlıklar altında 330 binden fazla zararlı bağlantının tespit edilerek kontrol edildiğini ve altyapı seviyesinde erişim engeli getirildiğini açıkladı. Ayrıca, her geçen yıl artan saldırılar karşısında önlemlerin hızlı bir şekilde alındığını ve 2023 yılında 105 bin zararlı bağlantının engellendiğini dile getirdi.

Son olarak, Uraloğlu, oltalama saldırılarında kullanılan zararlı adreslerin tespit edilmesi halinde ilgili bilgi ve belgelerin Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına iletilerek gerekli adımların atıldığını belirtti. Ayrıca, USOM tarafından yapılan siber güvenlik bildirimleri ile ilgili kurumlara 5 bin 107 resmi bildirimde bulunulduğunu ifade etti.