Değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından resmen yürürlüğe girerek uygulanmaya başlandı. Yeni düzenlemeyle birlikte para cezaları rekor seviyede artırılırken, birçok ağır ihlalde sürücü belgesine el konulması ve araçların trafikten men edilmesi uygulaması genişletildi.
Hız İhlaline Kademeli ve Sert Yaptırım
Hız sınırını aşan sürücüler için cezalar kademeli olarak yükseltildi. Yerleşim yeri içinde ve dışında hız limitini ciddi oranda aşan sürücülerin ehliyetleri 30, 60 ya da 90 gün süreyle geri alınacak. Tekrarlayan ihlallerde ise sürücü belgesinin iptaline kadar giden yaptırımlar söz konusu olacak.

Ehliyetsiz ve Yasaklı Sürücüye Rekor Ceza
Sürücü belgesi olmadan araç kullananlara on binlerce liralık ceza kesilecek. Mahkeme kararıyla ya da idari işlemle ehliyeti geçici olarak geri alınmış olmasına rağmen direksiyon başına geçenlere ise çok daha yüksek para cezaları uygulanacak. Ehliyeti iptal edildiği halde araç kullananlar da aynı şekilde ağır yaptırımlarla karşılaşacak.
Makas, Drift ve Saldırgan Takibe Büyük Darbe
Trafikte art arda şerit değiştirerek akışı tehlikeye atan, “makas” atan ya da drift yapan sürücülere yüksek miktarda idari para cezası verilecek. Bu ihlallerde sürücü belgeleri geçici süreyle geri alınacak, araçlar ise trafikten men edilecek.

Saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya araçtan inerek tehdit oluşturan sürücülere yönelik cezalar da dikkat çekici ölçüde artırıldı. Bu kişiler hem yüksek para cezası ödeyecek hem de belirli süreyle ehliyetlerinden olacak.
Alkollü ve Uyuşturuculu Sürücüye Sıfır Tolerans
Alkollü araç kullanmanın cezası ciddi oranda yükseltildi. İhlalin tekrarı halinde para cezaları katlanarak artacak. Uyuşturucu ya da uyarıcı madde etkisinde araç kullandığı tespit edilen sürücüler ise hem ağır para cezası alacak hem de ehliyetlerini tamamen kaybedecek. Ayrıca haklarında adli işlem başlatılacak.
Ölçüm yaptırmayı reddeden sürücülere de yüksek para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri uzun süreliğine geri alınacak.
Ambulansa Yol Vermeyene ve “Dur” İkazına Uymayana Sert Müdahale
Acil durum araçlarına yol vermeyen sürücüler hem para cezası hem de geçici ehliyet kaybıyla karşılaşacak. Polis ekiplerinin “dur” ikazına uymayarak kaçanlara ise çok yüksek para cezası kesilecek; sürücü belgeleri geri alınacak ve araçları trafikten men edilecek.

Cep Telefonu ve Kırmızı Işık İhlaline Artış
Seyir halinde cep telefonu kullanan sürücülere uygulanan ceza artırıldı. Aynı ihlalin bir yıl içinde tekrarlanması durumunda hem ceza miktarı yükselecek hem de sürücü belgesi geçici olarak geri alınacak.
Kırmızı ışık ihlalinde de tekrar sayısına göre artan para cezaları uygulanacak. Aynı yıl içinde çok sayıda ihlal yapan sürücüler için yaptırımlar ağırlaşacak.
Olay Yerinden Kaçana Hapis
Ölümlü ya da yaralanmalı trafik kazalarında olay yerini izinsiz terk eden sürücüler hakkında hapis cezası uygulanacak. Ayrıca bu kişilerin ehliyetleri uzun süreli olarak geri alınacak.




