Geçtiğimiz hafta “BİDONLARLA SU TAŞIYAN KÖYÜN ADI: TAVŞANLI” haberimiz sonrasında bizlere ulaşan Aybastı Köyü sakinleri su sorunlarını çözmek için Karaman merkezden su taşıdıklarını ve artık “TAŞIMA SUYLA DEĞİRMENİN DÖNMEYECEĞİNİ” söyleyip yetkililerden yardım istedi. 


Toprak yolların hâkim olduğu Yemişli Mahallesi'ne tozlu yollardan giderek köy halkıyla yaptığımız röportajda köy halkının ciddi bir su sorunuyla karşı karşıya olduklarını gözlemledik. Yağmur sularını biriktirme ve Karaman merkezden bidonlarla su getirme yoluyla su ihtiyacını karşılamaya çalışan köy halkının ağaçları kurumak üzereydi. Köye birçok kez yetkililerin geldiğini ve sorunun farkında olduklarını söyleyen köy halkı, su sorununun çözülmesi için Cumhurbaşkanı'na, Karaman Valisi'ne, Karaman milletvekillerine ve il yönetimine seslenerek yardım çağrısında bulundu. Köy halkı, dilekçelerle çözülmeyen soruna karşı yerel yönetimlere tepki göstererek, “Göksu bize bakıyor, biz Göksu'ya bakıyoruz, bize hizmet bedeli göstermeyin” dedi ve yetkililerin köyü yerinde incelemesini istedi.

photo_2023-09-01_15-37-44
 

“Vicdan Azabı Çekiyoruz”
Karaman merkeze bağlı Aybastı köyünden Ramazan Dönmez: “Köyümüz büyük bir susuzluk problemi yaşıyor ve bu durumdan çok mağduruz. Karaman il yönetiminin haberi olduğu halde bize 3 kilometre uzaklıkta olan Göksu Nehri’nden su alamıyoruz. Köyümüz kuraklıktan dolayı büyük zarar görüyor ve bu nedenle sesimizi Ankara'ya duyurmak istiyoruz. Özellikle Karaman milletvekillerimize sesleniyorum. Sadece seçim zamanı değil, şu an sesimizi duymalarını istiyoruz. Seçimde yüzde 99 oranında oy alan insanların seçim bittikten sonra selam dahi vermedikleri bir köy olduk. Bu nedenle vicdan azabı çekiyoruz. Köyümüze bu hizmeti getirecek olanlardan çok teşekkür ediyorum ve Allah razı olsun diyorum. Yerel yönetimler, Göksu'dan buraya su getirilmesi için hizmet bedeli talep ediyorlar, ancak hizmetin bedeli olmaz. Karaman'ı il yönetimi bizi oyalıyor. Sayın valimizden köyümüzü ziyaret etmesini rica ediyoruz. Sayın milletvekilleri, şimdi gelin ve köyümüzün halini görün. Eğer bu hizmet gelmiyorsa, köyümüzü başka bir yere taşıyın. 
 

“Hizmetin Bedeli Olmaz”
“Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyorsak, bize hizmet bedeli göstermemeleri gerekir. Köyümüzün karşısında Bostanözü köyü zeytin topluyor, biz ise havaya bakıyoruz. Biz de Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyorsak, bu hizmeti almak hakkımızdır. Köyümüzde içme suyu dahi olmadığı için özellikle valimizden köyümüzü ziyaret etmesini rica ediyorum. Sayın milletvekillerimiz, köyümüzü ziyaret ederlerse çok memnun oluruz. Yemişli Mahallesi'nde zeytin ağaçlarımızın durumunu görmelerini istiyoruz. Çok mağdur durumdayız, susuzuz ve çaresiziz. Bucakkışla ve Bostanözü köyleri zeytin toplarken, biz tarlamızdaki zeytinlerin kurumasından dolayı vicdan azabı çekiyoruz. İçme suyumuzu Karaman merkezden getirerek karşılıyoruz, bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz.” dedi.

“Bırakın Köyümüzde Yaşayalım”
Aybastı köyü Yemişli Mahallesi sakinlerinden Sadık Sönmez: “Burada ebemizden, dedemizden kalan tarlalarımızda yaptığımız yatırımların susuzluktan dolayı boşa gittiğini düşünüyoruz. Köyümüzde kendimize bir konak yaptık, ancak susuzluktan dolayı pek burada kalamıyoruz. Yağmur sularını evin çatısında toplayarak bir tankta biriktiriyorum, ancak yağmur yağmadığı zaman yine susuz kalıyoruz. Bu nedenle buraya çok fazla gelemiyoruz, bu şekilde devam ederse burayı terk etmek zorunda kalacağız. 3 kilometre aşağımızda Göksu Nehri var ve devlet büyüklerimizden Göksu'dan buraya su getirilmesini istiyoruz. Köyde en büyük sorunumuz su sorunu ve acil olarak çözülmesini istiyoruz. Evlerde kullanılacak suyumuz dahi yok. Bu sıcak bölgede duş ihtiyacımız ve lavabo ihtiyacımız oluyor, ancak su bulamıyoruz. Bahçelerimizi sulayamadığımız için bahçelerimiz kuruyor. Yollarımız da kışın çamurdan, yazında tozdan geçilmiyor. Bu bölge uzun süredir unutulmuş gibi görünüyor, ancak hatırlanmak istiyoruz. Evlerimizi inşa ettik, elektrik sağladık, ancak yaşam için en önemli şey olan suyumuz yok" dedi.
Aybastı köyünden Fahri Saygıner, “Aybastı köyü Yemişli Mahallesi ile Kemran Eski Köyü arasındaki arazilerimiz susuzluktan boş yatıyor. Arazilerimiz su olsa her şey yetişir. Sayın milletvekilleri, size sesleniyorum. Seçim zamanı demokrasi ve haktan bahsediyorsunuz, ancak demokrasiyi bize bir ay veriyorsunuz ve beş senesini siz kullanıyorsunuz. Lütfen buraya gelip yaşadıklarımızı görmenizi önemle rica ediyorum.” dedi.

“Vali Amcam Duy Sesimizi”
Köyde yaşayan Celalettin Saygıner isimli bir çocuk ise: “Vali amca, köyümüzde hiç su yok, köyümüze su getirir misiniz? Zeytinlerimiz kurudu, tarlalarımız kurudu, bağlarımız kurudu, sesimizi duyun.” dedi.