Programda, Eğitmen M. Serkut Kızanlıklı eşliğinde Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen ve 2030 yılına kadar ulaşılması hedeflenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) detaylıca ele alındı. Özellikle SKA 12: Sorumlu Üretim ve Tüketim amacı üzerine yoğunlaşıldı. Moda dünyasındaki sürekli değişen trendler ve hızla tüketilen koleksiyonların, bireyleri her gün yeni bir kıyafet arayışına sürüklemesi atölyenin ana konusuydu. Gençlere, hızlı tüketimin çevresel ve toplumsal etkileri hakkında farkındalık kazandırmak amacıyla interaktif ve takım çalışmaları içeren aktiviteler düzenlendi.

Kmude Universiteliler Atolye Calismasi Yapti6

Atölye sırasında, katılımcılar kişisel kıyafet tüketim alışkanlıklarını sorgulamaya teşvik edildi. Kullanım Süresi ve Dayanıklılık, Onarım ve Geri Dönüşüm Alışkanlıkları, İkinci El ve Paylaşım Ekonomisi gibi konular ele alınarak, bir kıyafetin üretim aşamasından nihai tüketiciye kadar olan yolculuğu ve bu süreçte çevreye verdiği zararlar değerlendirildi. Takım çalışmaları ile gençler, dolaplarındaki kıyafetlerin sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olup olmadığını analiz ettiler. Katılımcı gençler tüketimlerinin iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve çevreye verilen zararları göz önünde bulundurarak, bir genç olarak neler yapabileceklerini tartışıp, elde ettikleri sonuçları tiyatrol bir senaryoya dönüştürerek takımlar arası paylaşımlarda bulundular.

Kmude Universiteliler Atolye Calismasi Yapti12

Programa Karaman Belediyesi Başkan Yardımcılarından Eyüp Hüsamettin Aslan, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdüresi Belkıs Ekinci, Mühendis Sayın Fatih Yıldızbaş, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Muhammet Paylı ziyarette bulunarak, sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk alanındaki yerel çalışmalar hakkında gençlerle bilgi ve deneyimlerini paylaştılar. Katılımcılar, şehirde sıfır atık uygulamalarının yaygınlaştırılması, geri dönüşüm alışkanlıklarının arttırılması ve gençlerin bu süreçlerde nasıl daha aktif rol alabilecekleri konusunda önerilerde bulundular. Gençler yerel sorunlara dair kendi fikirlerini sunarak, sürdürülebilirlik ve sıfır atık uygulamaları ve geri dönüşüm konularında aktif rol almak istediklerini belirttiler. Gençlerin hem bireysel hem de toplumsal değişimde öncü olabileceklerine dair farkındalık kazandırarak, onların Karaman’ın çevresel geleceğinde söz sahibi olmalarını teşvik etti.

KARDOF'un Doğa Yürüyüşü Etkinliği Büyük İlgi Gördü KARDOF'un Doğa Yürüyüşü Etkinliği Büyük İlgi Gördü

Kmude Universiteliler Atolye Calismasi Yapti4

Katılımcılardan Yunus Emre ÇETİN deneyimlerini şu şekilde dile getirdi. “Karaman Gençlik Kulübü Derneği'nin düzenlediği "Sürdürülebilir Moda" konulu atölyesi, gençler için hem bilgilendirici hem de eğlenceli bir deneyim oldu. Özellikle öğleden önceki teorik bilgilendirmeler, moda endüstrisinin çevre üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı oldu ve sürdürülebilirlik kavramının önemini anladık. Belediyeden programımıza yapılan ziyaret ise, bu tür etkinliklerin yerel yönetimler tarafından nasıl desteklendiğini görme fırsatı sundu, bu da motivasyonumuzu artırdı. Öğleden sonraki takım çalışmaları, profesyonel eğitmenimizin bizleri sosyalleşmeye teşvik eden etkinlikleri ve katılımcıların tiyatro gösterisi ise etkinliğin en eğlenceli kısımlarıydı. Takım çalışmaları sırasında fikir alışverişi yaparak birlikte nasıl sürdürülebilir moda tasarımları geliştirebileceğimizi öğrendik. Eğitmenimizin düzenlediği etkinlikler sayesinde yeni insanlarla tanışma ve iş birliği yapma fırsatımız oldu. Tiyatro gösterisi ise sürdürülebilirlik mesajlarını yaratıcı bir şekilde aktararak hepimize ilham verdi. Bu etkinlik, hem çevreye duyarlı bireyler olma yolunda farkındalığımızı artırdı hem de eğlenceli ve öğretici bir deneyim sundu.”

Kmude Universiteliler Atolye Calismasi Yapti6

Katılımcılardan Refia BALCI “Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde gerçekleşen “ Bugün Ne Giysem? Moda’da tüketim çılgınlığı” isimli etkinliğe katılmak beni düşünmeye sevk etti. Alışveriş alışkanlıklarımı ve bu konuda ne kadar bilinçli olup olmadığımı sorgulamama sebep oldu. Modanın yalnızca estetikten ibaret olmadığını arka planda toplumsal ve çevresel sorumluluklarımızın da bulunduğunu gözler önüne seren etkili ve verimli aynı zamanda da oldukça keyifli bir atölye çalışmasıydı. Eğitmenimiz Serkut Kızanlıklı’nın öğleden önce Sürdürülebilir kalkınma amaçları çerçevesinde yaptığı açıklamalar öğleden sonra yerini interaktif etkinliklere bıraktı. Böylelikle ortamda bulunan diğer kişiler ile iletişime geçerek yeni arkadaşlıklara zemin hazırladığı teorik bilgilerin pratiğe dökülmesi bize konuyu sadece duymak değil hissetmek ve uygulamak açısından da oldukça yardımcı oldu. Yapılan takım çalışmaları ile güzel bir sinerji ortamı oluştu.

Kmude Universiteliler Atolye Calismasi Yapti5

Bu etkinlik modaya olan bakış acimi değiştirdi etiketlerde organik sürdürülebilir ve etik gibi ibarelerin yer aldığını öğretti. Katıldığım bu atölye hem kişisel farkındalığımı arttırdı hem de sürdürülebilir bir gelecek için daha bilinçli tüketici olma yolunda bana önemli bir rehberlik sundu.

Kmude Universiteliler Atolye Calismasi Yapti3

Karaman Gençlik Kulübü Derneği Proje Sorumlusu Ayşe Yağmur SÜZER “Programımıza katkılarından dolayı başta Karaman Belediyesi Başkan Yardımcılarından Sayın Eyüp Hüsamettin Aslan, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdüresi Sayın Belkıs Ekinci, Mühendis Sayın Fatih Yıldızbaş, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Sayın Muhammet Paylı, KMÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı yönetimi ve personelleri, Eğitmenimiz M. Serkut Kızanlıklı, Derneğimizin ve KMÜ Gençlik Kulübü Topluluğunun gönüllülerine ve programda emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Program, değerlendirmeler ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.

Kmude Universiteliler Atolye Calismasi Yapti1

Kaynak: BÜLTEN