Çorum’da aktar işletmeciliği yapan Gıda Mühendisi Adil Nezih Kayışoğlu, vatandaşların en çok lavanta, limon, okaliptüs ve nane yağlarını talep ettiğini belirtti. Kayışoğlu, “Keskin kokulu aromatik yağlar, bit, pire ve kene gibi zararlıları uzak tutuyor” dedi.

Kene Kabusuna Dogal Cozum (1)

Kayışoğlu, “Uzun yıllardır önerdiğimiz doğal karışımlar arasında nane, lavanta, limon ve okaliptüs yağları bulunuyor. Bu yağlar genellikle suyla seyreltilip evde sprey şişelerine doldurularak kullanılıyor. Saf şekilde kullanıldığında ciltte alerjik reaksiyon riski var, bu yüzden mutlaka seyreltilmeli. Keneler genellikle koltuk altı gibi kıllı ve yumuşak bölgelere yapışmayı tercih ettiğinden, bu bölgelerde daha yoğun kullanım öneriyoruz. Son dönemde kene vakalarının artmasıyla bu yağ karışımlarına talep yeniden yükseldi. Artık hazır formda ürünler de piyasada mevcut, böylece vatandaşlar evde karışım yapmadan pratik şekilde kullanabiliyor. Alternatif olarak sirke de faydalı; sirke suyla seyreltilip vücuda uygulanabilir. Çünkü keskin kokulu maddeler, haşereleri uzaklaştırıyor” şeklinde konuştu.

Kazım Koyuncu Şarkısını Sosyal Medyada Paylaşan Öğretmene 50 Bin TL Telif Şoku
Kazım Koyuncu Şarkısını Sosyal Medyada Paylaşan Öğretmene 50 Bin TL Telif Şoku
İçeriği Görüntüle

Kene Kabusuna Dogal Cozum (3)Sosyal medyada gördüğü karışımları denemek için aktara gelen Enes Varlı ise, “İnternette keneyle ilgili videolar gördüm ve aktara giderek bu yağlar hakkında bilgi aldım. Karışımı suyla seyrelterek sprey şeklinde kullanmak gerekiyor. Bahçede çalıştığımız için kene vakaları bizi de endişelendiriyor. Şu an rahatlıkla kullanmaya başladım, aktarlarda ilgilendiler” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA