Karamanoğulları tarihini inceleyen eğitimci araştırmacı yazar Şerafettin Güç mikrofonlarımıza yaptığı açıklamalarda: “Herkese merhabalar, Karaman'dan 747. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma törenleri için Karaman Belediyesi'nin düzenlediği etkinliklerde, Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezi'nde bütün yayınevleri, yazarlar ve şairler bir araya geldik. Burada olmaktan büyük bir onur duyuyorum.

Ben Şerafettin Güç, Karamanoğulları tarihi araştırmacısı ve eğitimci yazarım. Bugüne kadar Karamanoğulları tarihi üzerine 13 eser yayınladım. Bu eserlerin hepsi birbirinden değerli araştırmalar. Örneğin, elimde bulunan Karamanoğulları tarihinin ve Karamanoğulları'nın kurucu atası Nure Sofi'nin mezarının restorasyonu için büyük bir emek sarf ettik. Bu çalışmayı bütün dostlarımızla birlikte gerçekleştirdik ve kamuoyuna ve bütün Karamanoğulları tarihine armağan ettik.

Kablo Hırsızları Çiftçiyi İsyan Ettirdi Kablo Hırsızları Çiftçiyi İsyan Ettirdi

Karamanlilar Bu Ismi Biliyor Mu Nure Sofi Kimdir1
Karamanoğulları Tarihi Amerika’ya Kadar Uzandı
Ayrıca, "Karamanoğulları Kimliği" adlı bu kitabımız, Amerika'daki Harvard Üniversitesi’nin kütüphanesinde de yer alıyor. Bu Karaman ve Karaman tarihi için bir gurur meselesi haline geldi. Tarihle ilgili okunması gereken eserlerin isimlerini sıralamıyorum ancak bahsetmek istiyorum. 
Öncelikle, tarihi iyi okumak için Şîkarî tarihini, Hammer tarihini, İbni Bibi ve diğer kaynakları okumak gerekiyor. Bu eserleri inceledikten sonra Karamanoğulları tarihi hakkında birçok şey öğrenebiliriz.

Karamanlilar Bu Ismi Biliyor Mu Nure Sofi Kimdir3

Karaman “Güneybatıdan Esen Rüzgar” Demektir
Karaman'ın isminin anlamını da kısaca açıklamak istiyorum. 
"Karaman" kelimesi, güneybatıdan esen rüzgar anlamına gelir. Ayrıca, "Karaman dola" terimi, ayakkabıcılık teriminde kullanılır ve alt tarafı deri, üst tarafı sağlam bezden yapılan bir ayakkabı türünü ifade eder. "Man" ise bir sıfattır ve "yağız delikanlı" anlamına gelir. Başka bir anlamı ise, "karaya oturmuş olan herhangi bir kurtarıcı geminin bütün makinelerinin tornistan yapıldığı anda halatın titremesine denir.

Karaman'ın birçok anlamı olduğunu görebiliriz. Hepinize saygı, sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum. Kitap fuarına bekliyoruz." ifadelerine yerdi.

Karamanlilar Bu Ismi Biliyor Mu Nure Sofi Kimdir2

Kaynak: R. Rüzgar Yel