Karaman’da yılın jesti Akçaşehirli iki kadından geldi. Akçaşehir Rüyası adlı elma tatlısı yarışmasında birinci seçilen Pınar Çakır - Gülsün Çakır ikilisi, ödül olarak kendilerine verilen tam altını, Karaman Cumhuriyet İlkokuluna bağışladı.

Bu yıl 16. kez düzenlenen Akçaşehir Elma, Sanat ve Kültür Festivali geride kaldı. Ancak festival rüzgârının esintisi dinmedi. Festivalde güzellik üstüne güzellik, jest üstüne jest yaşandı. 

Festival, Karaman’a çok özel ve yeni bir lezzet kazandırdı: Akçaşehir Rüyası adlı elma tatlısı. Şeker kullanılmadan yapılan, aroması hoş, lezzeti nefis, görüntüsü ağız sulandırıcı hafif bir tatlı. “Akçaşehir Rüyası" tabağa girdi, görücüye çıktı ve çok da beğenildi. Sırada tanıtılması, yemek ve tatlı kitaplarına eklenmesi, coğrafi işaret olarak tescil edilmesi var. 

Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti2

Akçaşehir Belediyesi, elmayı tanıtmak ve  kasabadaki kadınları festival heyecanına ortak etmek amacıyla Karaman Gastronomi ve Turizm Derneği ile “Akçaşehir Rüyası” adı altında bir tatlı yapma yarışması düzenledi. Yarışmaya katılım için başvuru sayısı fazla olunca yarışmacılar kura çekimi ile belirlendi.
Karaman Cumhuriyet Nihat Aslan İlkokulu öğrenci velilerinden Senem Yavuzaslan ile Canan Kurt da kazanmaları halinde ödülü öğrenciler yararına kullanacaklarını belirterek, yarışmaya katılmak için başvurdu. Yarışma komitesi, jest yaptı ve Senem Yavuzaslan ile Canan Kurt ikilisini kura dışı bırakarak misafir ekip statüsünde yarışmaya dâhil etti.

Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti1

“Akçaşehir Rüyası” elma tatlısı yarışması, konser alanına kurulan sahnede, izleyiciye açık şekilde ve kamera kaydı alınmak suretiyle gerçekleştirildi. Yarışmacılar tatlılarını yaptıktan sonra hem yerel jüri üyelerine (elinin lezzeti herkesçe kabul edilen Akçaşehirli yaşlı kadınlardan oluşan yerel jüri) hem de profesyonel aşçılardan oluşan ana jüriye sunum yapıldı. Profesyonel jüri üyeleri kendi aralarında yaptıkları değerlendirme ve puanlama toplantısının ardından nihai kararını verdi, dereceye giren yarışmacıları açıkladı.
-Yarışma Birincisi: Pınar Çakır - Gülsün Çakır (Tam Altın),
-Yarışma İkincisi: Ayşenur Göktekin – Fatma Konuş (Yarım Altın),
-Yarışma Üçüncüsü: Naciye Erdoğan – Şerife Yeşildaş (Çeyrek Altın) oldu.

Yarışmanın ödül töreni aynı gün akşam gerçekleştirilen ana programda yapıldı. Belediye Başkanı Soner Yeşildaş tüm katılımcılara sertifika verdi. Dereceye girenlerin ödüllerini ise Karaman Valisi H. Engin Sarıibrahim verdi. 

Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti4

Binlerce seyirci, ödül töreninde farklı bir güzelliğe ve jeste tanık oldu. Birinci olan Pınar Çakır ve Gülsün Çakır ikilisi, ödüllerini aldıktan sonra bir konuşma yaparak, “Biz bu yarışmaya kazanmak için değil, anı olsun ve kasabamız adına bir şey yapmış olalım düşüncesi ile katıldık. Hem eğlendik hem öğrendik. Bizi birincilik ödülüne layık gören jüri üyelerine de, bu yarışmayı düzenleyen Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyoruz. Ödülümüzü, öğrenciler yararına Karaman’dan gelerek bu yarışmaya katılan ekibe hediye etmek istiyoruz. Cumhuriyet İlkokulumuzdaki öğrencilerimize Akçaşehir’den selam gönderiyoruz” dediler ve kazandıkları tam altını misafir ekibe hediye ettiler. 

Alanda bulunan binlerce davetli tarafından büyük takdir ve alkış alan bu jest sonrasında Vali Sarıibrahim devreye girerek, “Ödül asıl sahiplerinde kalabilir, öğrencilerimizin ihtiyacını Valilik olarak biz üstleniyoruz” dedi. Meydanda bir alkış tufanı daha koptu. (Vali Sarıibrahim, okulların açıldığı ilk gün Cumhuriyet İlkokulu için verdiği sözü yerine getirmiş.)

 Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti6

Geleneksel En Güzel Elma Yetiştiriciliği Yarışması bu yıl Akçaşehir Belediyesi ile Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlendi. Başvurular Koruma Başkanlığına yapıldı. Yarışmacıların görücüye çıkaracağı elmalar, Koruma Başkanlığından bir personel nezaretinde ve kamera kaydı altına alınarak dalından toplandı, standart 10 kg’lık kasalara dizildi. Her kasaya numara verildi, jüri üyeleri hangi numaranın kime ait olduğunu bilmeksizin puanlama yaptı.

Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti8-1

Toplamda 17 üreticinin katıldığı yarışmada birincilik ve ikincilik ödüllerini kadın üreticiler kazandı. Buna göre;

-Yarışma Birincisi Sebahat Özyurt (Çeyrek Altın),

-Yarışma İkincisi Medine Güzel (Gram Altın),

-Yarışma Üçüncüsü Oğuz Aksoy (Gram Altın) oldu. Bu yarışmanın da ödül töreni aynı akşam gerçekleştirildi.

Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti3

Ayrıca festival için belediyeye maddi katkı sağlayan Akçaşehirli, Karamanlı, Ereğlili, Karapınarlı iş insanlarına festival plaketi takdim edildi. Festivalin de düzenlendiği arsayı belediyeye hibe eden veya bedelsiz kiralama yapanlara da hediyeler verildi.

Festival süresi içerisinde Akçaşehirli kadınlar, belediye tarafından kurulan çadırlarda gönüllü olarak börek, sıkma, ayran ve elma hoşafı yaptı. Festival için kasabaya gelen 3 binden fazla misafire ikramlarda bulunuldu. Güvenlik birimlerinin verilerine göre, festival finali olan Cumartesi akşamı programlarına (konser alanı ve alışveriş panayırı sokakları dahil) 5 bin kişi katıldı. (Kasaba nüfusu 2.600)

İkramlar için kullanılan bazı malzemeler ise şöyle oldu:

-200 kg peynir,

-100 kg tereyağı,

-200 kg yoğurt,

-3 çuval un,

-2 çuval şeker,

-5’er çuval patates ve soğan,

-2 ton elma,

-50 kg sirken otu (yabani ıspanak) kullanıldı.

Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti7

Festivalin ev sahibi Akçaşehir Belediye Başkanı Soner Yeşildaş konser programı öncesinde sahneden yaptığı konuşmada şunları söyledi:

KMÜ'de Türkiye Kül Tablası Değildir Etkinliği Farkındalık Oluşturdu KMÜ'de Türkiye Kül Tablası Değildir Etkinliği Farkındalık Oluşturdu

“Her şeyin en güzeline layık olan memleketimiz için güzel hizmetler yapmaya gayret ediyoruz. Akçaşehir büyüsün, gelişsin, kabuğunu kırsın, dış dünyaya açılsın istiyoruz. Elmamız, yoğurdumuz, ürünlerimiz değer görsün, değer bulsun istiyoruz. Akçaşehir elması ülke ve dünya pazarında ismi bilinen, aranan bir ürün haline gelsin istiyoruz. Bu etkinlikleri yapmamızdaki ana gayemiz budur.”

Başkan Yeşildaş, konuşmasında hükümete de seslendi. Yeşildaş, “Üreticilerimizin sorunlarının çözümü için ciddi çalışmalar yapmak zorundayız. Tehlike çanlarının sesinin iyice gürleştirdiği bu günlerde su problemimize ciddi ve kalıcı çözümler bulmamız şart. Buradan tüm üreticilerimiz adına yetkililere, devlet büyüklerimize sesleniyorum. Bizlere kulak verin. Ülkeyi suni gündemlerle meşgul etmeyin. Problemin büyüğü burada. Problemin büyüğü Karaman ovasında. Problemin büyüğü Akçaşehir’de, Ayrancı’da, Karapınar’da. Sesimizi duyun lütfen” ifadelerini kullandı.

Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti10

Karamanin Yeni Lezzeti Ve Yilin Jesti9

Bir kasabanın etkinliği zihinlerde sadece eğlence olarak kalmadı. Birlik, beraberlik havası ve coşku yarattı. Jestlere sahne oldu. Kasaba nüfusunun iki katı kadar konuk geldi. Kasaba halkı etkinliğin içinde gönüllü yer aldı. İkramlar herkese hem yetti hem arttı. Aynı güzelliklerin diğer ilçe ve beldelerde de yaşanması dileğiyle. Emeği geçenleri kutluyorum. Elbette en büyük pay, Akçaşehirli vatandaşların. Çoluk çocuk, kadın erkek, yaşlı genç herkes tek yürekti. Vali H. Engin Sarıibrahim başta olmak üzere protokol Akçaşehirlileri yalnız bırakmadılar, coşkularına ortak oldular.

Günün Sözü: “Gül sunan elde daima bir miktar gül kokusu kalır.”

Kaynak: Ahmet Tek