Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Zeydan kimdir? Abdullah Zeydan mazbatasını alacak mı? Abdullah Zeydan olayı nedir? Abdullah Zeydan kararı nedir? Van Büyükşehir Belediye Başkanı kim oldu? Abdullah Zeydan cezaevinde yattı mı?  Abdullah Zeydan neden cezaevinde yattı? DEM Genel Merkezi Abdullah Zeydan için ne dedi? Sorularının cevabını haberimizde bulabileceksiniz.

Abdullah Zeydan, Kürt kökenli Türk mimar, politikacı ve eski Hakkâri milletvekilidir. Uluslararası Amerikan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan ve aynı zamanda iyi derecede Kürtçe bilen Zeydan evli ve üç çocuk babasıdır.

13 Milyonu Aşkın Seçmen Sandığa Gitmedi 13 Milyonu Aşkın Seçmen Sandığa Gitmedi

31 Mart 2024 Pazar günü yapılan Mahalli İdareler seçiminde Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden seçimlere katılan ve seçimi %55 fark ile kazanan Abdullah Zeydan “PKK sizi tükürüğünde boğar” sözlerinin yanı sıra “Teröre yardım etme” ve “Terör örgütü propagandası yapma” suçlamaları nedeniyle 8 yıl 1 ay 4 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.   04 Kasım 2016 tarihi itibariyle tutuklanarak Selahattin Demirtaş’la birlikte Edirne Cezaevinde aynı koğuşta kalan Zeydan 06 Ocak 2023 Cuma günü tahliye edilmişti.

Seçim sonrası gözlerin çevrildiği Van’da AK Parti’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Arvas Zeydan’ın seçilme yeterliliğini taşımadığı itirazında bulunmuş ve Van İl Seçim Kurulu da itirazı yerinde bularak ikinci en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip olan ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine karar vermişti.

Bu karar sonrası hareketliliğin yaşandığı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Merkezi ise parti hukukçuları tarafından hazırlanan itiraz dilekçesinin 03 Nisan 2024 Çarşamba günü Yüksek Seçim Kuruluna teslim edileceği açıklandı.