Karaman’da yıllardır pazarcılık yaptığını söyleyen Ahmet Coşar mikrofonlarımıza yaptığı konuşmasında: “Yeni yıldan sonra fiyatlarımızda bir değişim olmadı. Ürünlerimizi uygun bir şekilde satmaya çalışıyoruz. Pazardaki fiyatlarımıza zam gelmedi. Mesela portakalın 4 dört kilosu 50 TL’ydi şimdi de aynı. Pazarda biraz daha düşük kalitede olanları daha düşük fiyata da bulabilirsiniz. Milletin şu an alım gücü düşük. Emekliler mesela şu an pazara çıkamıyor. Doğalgaz, elektrik, su derken pazara harcayacak para kalmıyor.” dedi.

Saticialis Maliyetimiz Yuksek Alici Aldigimiz Gramajlari Dusurduk1


Pazarda yeşillik satışı yapan Hasan Oğuzey: “Yeşillikler 10 TL, marul 20 TL, maydanozun çifti 10 TL, soğan 15 TL şeklinde ürünlerimizi satıyoruz. Fiyatlarda henüz bir değişiklik yapmadık. Müşteriler genel olarak alıyor ama kimisi çok kimisi az.” dedi.


Tezgahında ziyaret ettiğimiz pazarcılarımızdan Muhammet Furkan Karataş: “Muz, avokado, armut, kivi her türlü ürünü satıyoruz. Fiyatlarımız ucuz mesela muz 35 TL, avokado 10 TL, armut 15 TL, kivi 20 TL olarak satışlarımız yapılıyor. Müşteriler fiyatlardan çok da memnun değil ama biz memnunuz. Her ürünün bir kalitesi var ve fiyatları da ona göre belirleniyor.” dedi.


“Bizim işimiz her zaman kalite” diyen Avganlı pazarcı esnafı Ali Küçükyavuz: “Kalitesiz iş olmaz. Ben tezgahıma kalite katarım pahalıya satarım. Asgari ücrete zam geldi bize de zam geldi. Müşteriler fiyatlardan biraz şikayetçi ama alışacaklar.” dedi.

Türkiye’nin en ucuz pazarının Karaman’da olduğunu belirten Celal Fatih Bulut: “Biz tezgahımızda narenciye satışı yapıyoruz. Bana göre bedavaya ürün satıyoruz. Türkiye’nin en ucuz pazarı Karaman. İsteyenler Karaman dışına çıksın fiyatları kendisi görsün. Karamanlılar Türkiye’nin en ucuz yerinde yaşıyorlar. Fiyatlara yüksek diyenler öncelikle Konya’ya, Ereğli’ye gitsin ve fiyatları görsün.” dedi.
Elma diyarı Karaman’da tezgahında elma satışı yapan İbrahim Yılmaz: “Golden, Starking, Fuji, Arjantin çeşitli elmalarımız mevcut. Karamanlılar genel olarak Starking ve Golden’i tercih ediyor.” dedi.

Saticialis Maliyetimiz Yuksek Alici Aldigimiz Gramajlari Dusurduk3
Mantarda en güvenilir mantarın kültür mantarı olduğunu belirten mantar satıcısı Mehmet Öz: “Vatandaşlar kültür mantarlarını gönül rahatlığıyla yiyebilir ama doğadan alınan mantarlar zaten pazarda pek satılmaz onları tercih etmesinler.” dedi.
Alıcı kısmında yolumuzun kesiştiği Murat Küçüktaş ise: “Pazara patates, soğan, salatalık almaya geldik ama maddiyat kurtarmadığı için bir kilo yarım kilo alabiliyoruz. Bütçemize göre alışveriş yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Saticialis Maliyetimiz Yuksek Alici Aldigimiz Gramajlari Dusurduk2
20 Ocak 2024 Cumartesi günü Karaman’da kurulan Cumartesi pazarında kivinin kilogramı 50 TL, mantarın kilogramı 70 TL, kestane mantarının kilogramı 80 TL, elmanın kilosu 10-20 TL, soğanın 5 kilogramı 50 TL, portakalın  5 kilogramı 50 TL, biberin kilogramı 20-40 TL, domatesin kilogramı 20-40 TL, domatestin kilogramı 20-30 TL, kabağın kilogramı 15 TL, patatesin 3 kilogramı 50 TL, turpun kilogramı 15 TL, havucun kilogramı 10 TL, avokadonun tanesi 15 TL, limonun kilogramı 10 TL, mor lahananın tanesi 20-25 TL, karnabaharın tanesi 20 TL, cennet meyvesi kilogramı 50-75 TL’den tezgahlarda yer aldı.

Kaynak: Eda Şahintürk