E-duruşmadaki bu önemli gelişmeyi sosyal medya hesabından duyuran Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yaptığı paylaşımda “Duruşmalara sesli ve görüntülü katılmayı sağlayan “e-duruşma” 09 Kasım 2021 itibariyle 81 ilimizde uygulanmaya başladı. Bakanlık mühendislerimizce geliştirilen sistem sayesinde avukatlarımız 1400 hukuk mahkemesine bağlanabiliyor. Avukatlarımıza, vatandaşlarımıza hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanlığı mühendislerince yerli ve milli imkanlarla geliştirilen e-duruşma, uygulamaları kapsamının genişletilmesiyle birlikte Ankara, Ankara Batı, İstanbul, İstanbul Anadolu, Bakırköy, Gaziosmanpaşa, Büyükçekmece, Beykoz, Silivri, Çatalca, Şile, Adalar, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Muş, Osmaniye, Rize, Siirt, Sivas, Şırnak, Tunceli, Tokat, Amasya, Yozgat, Sinop, Kastamonu, Çorum, Nevşehir, Niğde, KARAMAN, Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Çankırı, Bartın, Karabük, Zonguldak, Bolu, Düzce, Bilecik, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Isparta, Burdur, Yalova, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli adliyelerindeki tüm hukuk mahkemelerinde, diğer 28 büyükşehir adliyelerinde ise icra hukuk, tüketici ve kadastro mahkemelerine kurularak uygulanmaya başladı.

15 Eylül 2020 tarihinden bugüne kadar geçen süreçte 36 bin 567 e-duruşma gerçekleşirken yılsonuna kadar e-duruşma uygulayan mahkeme sayısının 2 binin üzerine çıkarılması hedefleniyor. Sistemi kullanmak isteyen avukatlar, ilk olarak UYAP Avukat Portalı'ndan duruşmalarını sorguluyor ve gerekçesini yazarak e-duruşma talebi gönderiyor. Hâkimin sistem üzerinden talebi kabul etmesi halinde avukat, duruşmaya video konferans ile bağlanabiliyor. E-duruşma, mahkemenin sistemi aktif hale getirmesiyle başlıyor. Haber: Senem YAVUZASLAN