Canasan (Canasun) Ören yeri 1961 yılında kazıldıktan sonra, unutulmaya bırakılmıştı. A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Adnan Baysal, Canasan’la ilgili muştuyu (müjdeyi) verdi. Gündüz konuşmasını, Ören yerinde de sürdüren Baysal’ın anlattıkları, ilimizin tarihini on binli yıllara dek götürüyordu.

Canasan gömütlüğününde içinde kaldığı Ören yeri, geniş bir alana yayılmış. Yapılan incelemelerde eski yerleşim yerinin, toprağın altında kaldığı da belirlenmiş. Çatalhüyük’le Canasan birbirleriyle akraba olabilirmiş. Canasan’da yaşayanların Çatalhüyük’lülerin dedeleri bile olabilirmiş. Kemikler üzerinde yapılacak çözümlemelerde önem taşıyor.

Tarih öncesinde Anadolu’yu Ege’den doğuya birleştiren ticaret yolunun buradan geçip, Çatalhüyük’e uzandığını, Hasandağından elde edilen obsidiyenin bu yolla ticaretinin yapıldığını anlatan Baysal, obsidiyenin bıçak, kama, ok ucu, mızrak başı, ayna gibi pek çok alanda işlevi olduğunu da belirtti.

Karaman’ın ilk yerleşim yerininde Canasan olabileceği, üzerinde bulunduğumuz hüyüğün tarihsel açıdan taşıdığı önemden söz ederek, kazılara yurtdışından da ekiplerin katılacaklarını, kazının önümüzdeki yılda başlayacağını anlattı. Kazının yirmi yıl süreceği sanılmakta.