Borsayı etkileyebilecek savaşlar, depremler  veya doğal afetler gibi büyük olayların sonucunda düzenleyici otorite olarak Sermaye Piyasası Kurulu'nun almış olduğu birçok tedbirden birisi de Depo Şartıdır. Yatırımcıların çok fazla karşı karşıya kalmadığı depo şartı uygulaması nedir? Ne zamanlarda yapılır?

Borsa İstanbul 5 gün kapalı kalacak İhlas Haber Ajansı

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri gerçek zamanlı olarak anlık alınıp satılabilmektedir. Borsada düzenli ve sürekli olarak işlem sağlanması ve buna izin verilmesi, borsanın düzenli bir akışı olması için sürekli olarak sağlanan hizmettir.

Borsa İstanbul'da yeni rekor! İhlas Haber Ajansı

Bazı durumlarda meydana gelebilecek olan aksaklıklar, borsa alım satımı sınırlandırabiliyor. Buna doğrudan finansal temelli olmayan büyük olaylar dahil edilebilir. Yaşanacak bu aksaklıklar neticesinde rasyonel olmayan piyasa hareketleri görülebilmektedir. Bu sebeple orantısız fiyatlamanın önüne geçmek için bazı uygulamalar devreye sokulmaktadır. Bu uygulamalar yatırımcıların bu süreç içerisinde zarar görmesini önlemektedir.

Ekonomi ve borsa ile ilgilenen herkesin bildiği gibi satın alınan bir hissenin yatırımcının hesabına tam olarak transfer edilmesi T+2 işlem gününde gerçekleşmektedir.

Ancak BIST'te normal şartlartda alıcı veya satıcının aktif emirleri bulunduğu durumlarda anında alınıp satılabilmektedir.

Depo Şartı” uygulaması ise, alınan hisse senetlerinin satışının, ancak T+2 işlem gününde, yatırımcının hesabına tam olarak geçtikten sonra satılmasına imkân tanımaktadır. Yani Pazartesi günü alınan 50 adet Y hisse senedinin satışı, ancak Çarşamba günü yapılabilmektedir.

Depo Şartı Ne Zaman Uygulanır?

Depo şartı sadece Depo Şartı uygulanan dönemlerde hisse senedi alımına herhangi bir kısıtlama getirilmiyor.yaparken uygulanıyor. Depo Şartı uygulanan dönemlerde hisse senedi alımına herhangi bir kısıtlama getirilmiyor.

Kaynak: Haber Merkezi