Günün konusu Karaman’ın en yoğun caddelerinden olan 30 metrelik yolun adının nereden geldiğini sorduk.Mikrofonumuza konuşan ilk isim emekli Musa Kutuman oldu ve muhabirimizin ‘’Otuz metrelik olarak bilinen Atatürk Bulvarı'ndaki yola neden otuz metrelik yol demişler?’’ sorusuna Musa Kutuman ‘’ Daha önce hiç araştırmadım ama siz sorunca bir merak uyandı. Tahminime göre iki yolun toplamının eni otuz metre olabilir. Bu yüzden otuz metrelik yol denmiştir.’’ diyerek muhabirimizin sorusuna doğru cevap vermiş oldu.

Abdurrahman Baran isimli vatandaş otuz metrelik yol hakkında ‘’ Uzunluk açısından otuz metre olduğundandır. Eskiden her yerde asfalt yolu yoktu, otuz metrelik bir yoldur ama sonradan asfalt dökülerek günümüz haline gelmiştir ama ismi aynı kalmıştır.’’ dedi.

Gökçe Köyünden Bestan Koyuncu ise daha detaylı bilgiler vererek ‘’ İlk açıldığından beri otuz metre olarak veya otuz beş metre olarak açıldığı için de bu şekilde otuz metrelik yol deniliyor. 1984 veya 1985 yıllarında açıldığını hatırlıyorum.  Kalenin etrafından itibaren o istikamette yol yoktu. Bu yüzden kale civarındanbaşlayarak yaklaşık 700 tane ev boşaltıldı. Boşaltılan evlerin yerine yol yapılarak günümüz çarşı merkeze kadar gelindi. Aslında eni 35 metre denilmişti ama daha küçük yapıldı. O dönemde yapılsa da her gelen belediye üzerine koyarak bu hale getirdi. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.’’ dedi.

Abdullah Akar Şimşek isimli vatandaşımızda ‘’Benim hatırladığım kadarıyla burası ilk açıldığı sezonda biraz sıkıntılı ve biraz zahmetli olmuştu. Mesafeden dolayı otuz metrelik yol olarakjkonulduğunu biliyorum. Tahminime göre otuz metrelik alanı aştıkları için otuz metrelik yol denilmiştir.’’ dedi.

Sadece sokak röportajımızla sosyal medyada Karaman KGRT instgram hesabımızdan da vatandaşlarımızın nabzını yoklayarak ‘’Karaman’da 30 metrelik yolun isminin hikayesini bilen var mı?’’ diyerek yaptığımız soru cevap çalışmasında gull.clbii kullanıcısı ‘’ Hız sınırı 30km olduğu için ismi öyle kalmış’’ dedi, hayrunn_nisaa__ isimli kullanıcı ‘’ Hikayesini bilmiyorum ama zamanında bu yol için bu kadar büyük yol yapmaya ne gerek denilmiş onu biliyorum’’ derken bazı vatandaşlarda yol uzunluğunun 30 km olduğu için 30 metrelik yol denildiğini söylediler.

Elimizdeki kaynaklar ve araştırmalar neticesinde 1984 ve 1987 yılları arasında Karaman Belediye Başkanlığı yapan Hasan Özkaymak zamanında yolun yapılması planlandı ve proje çizildi. 1987 – 1989 yılları arasında Özkaymak’tan sonra koltuğa geçen Adem Güngörer zamanında ise eski odun pazarındaki dükkanlarla 30 metrelik cadde için gerekli istimlaklarla yıkım ve enkazlarına kaldırma işleri tamamlandı. Yolun eni bazı bölgelerde 25 metre bazı bölgelerde 30 metre olarak değişse de bu yol yıllardır vatandaşlar tarafından 30 metrelik yol olarak bilinmektedir.

Editör: Nejla KOÇ