Piyasa Emri Verince Ne Olur? Piyasa emri riskli mi? Piyasa kapalıyken emir verilir mi? Piyasa emri ne zaman verilir? Detaylar haberimizde.

Piyasa Emri Nedir? Piyasa Emri Verince Ne Olur?

Piyasa emri ya da market order, miktar belirtilerek fiyat yerine yapılır. Bu emirde geçerli olan fiyat, piyasanın anlık olarak geçerli olan piyasa fiyatıdır. Piyasa fiyatı, o anda işlem gören hissenin güncel fiyatını ifade eder. Bu emir verildikten sonra, tam tersi bir emirle eşleşerek işlem gerçekleşir ve bu da o anda mevcut olan piyasa fiyatı üzerinden yapılır. Alım veya satım işlemi, o anda işlem gören fiyat üzerinden gerçekleştirilir.

Piyasa emri, varlığın en iyi fiyat aralığında işlem görmesi için kullanılır. Anlık alım ve satım fırsatları sunar. Farklı piyasa emri tipleri vardır ve yatırımcının en uygun olanını seçmesine yardımcı olur. Bu tipler arasında limit fiyatları, süreli emir, şarta bağlı emir, orta nokta limit, orta nokta piyasa, piyasa fiyatları, denge emri, iceberg emir ve zincir emir bulunur.

MEDAŞ’ın Ödüllü Yarışması Sonuçlandı MEDAŞ’ın Ödüllü Yarışması Sonuçlandı

Piyasa emir tipi sadece KİE olarak girilebildiği için, karşı tarafta eşleşebilecek emir olmadığı zaman, emrin kalan kısmı otomatik olarak iptal edilir ve pasife alınmaz. Piyasa emirleri, açılış ve kapanış bölümlerinde, tek fiyat yönteminde emir toplama sırasında girilir. Eşleştirme başlayana kadar emir defterinde bekletilir ve eşleşme başlayınca işleme dönüşür. Piyasa emri oluşturmak için, piyasa tipi belirlendikten sonra alım tutarı işaretlenir ve miktar belirlendikten sonra talimat verilir.

Kaynak: Hatice Karaca