Çiftçimizin hakkı olan paranın verilmesini istiyoruz diyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram çekmiş olduğu bir videoda yapılan yanlıştan bir an evvel dönülmesi gerektiğini belirtti. Başkan Bayram konuşmasında öne çıkan satır başları şu şekilde; “Biliyorsunuz ki geçtiğimiz yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından mısır fiyatı ton başına 5 bin 700 TL olarak açıklanmıştı. Fakat yine bir yıl sonra aynı mısıra yaklaşık 5.3/5.4 civarında bir zam yapılarak 6 bin TL olarak açıklandı. Bu fiyat bölge çiftçisi tarafından ve bizler tarafından kabul edilen bir fiyat değildir. Çünkü bir ürün üretilirken emeği ve maliyeti vardır. Mısır fiyatının 6 bin TL olarak açıklanması maliyetini bile karşılamaz. Bu yüzden çiftçimizin hakkı olan paranın verilmesi taraftarıyız.”

“Sahada Mevsimsel Hasatların Yakın Takipçisiyiz”
Karaman Ziraat Odası olarak çiftçilerin sesini duyurmak için çabaladıklarını belirten Başkan Bayram, sorunun çözümü için mısır üretimi yapan Ziraat Odası başkanlarıyla, siyasetçilerle, milletvekilleri ve AK Parti İl Başkanı ile görüşerek endişelerini dile getirdiklerini belirtirken “Şunun altını çizerek söylemek istiyorum: bu mısır fiyatıyla ilgili bir çalışmanın yapılmadığı, maliyet hesaplarının bakanlığın verilerinde olmadığı kanaatindeyim çünkü bizlerde sahadayız. Biz yılın 200 günü köylere çıkan, mevsimsel olarak hasatları yakın takip eden, üretim sezonlarını yakından takip eden bir odayız.  Ziraat Odası Başkanı olarak sürekli piyasadan almış olduğumuz verilerle, mazot fiyatları, gübre fiyatları hep takip ettim. Ancak yaklaşık iki aydır artık bunu takip edemez hale geldik çünkü sürekli güncel olarak zamlanan fiyatları artık takip edemiyoruz.” dedi.
“Çiftçilerin Endişeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısına İletildi”
Yaşanılan endişenin ve sorunun Ziraat Odası Genel Başkanı tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a iletildiğini söyleyen Başkan Bayram; “Zor bir hasat sezonu geçiriyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin arpa, buğday alımında tek alıcının devlet olduğu yerde ister istemez aksamalar oluyor buna rağmen az mağduriyet yaşadık. Çiftçinin kara gün dostu olarak görmüş olduğumuz Toprak Mahsulleri Ofisinin mısırla ilgili yapmış olduğu açıklamayı kabul edemiyoruz ve kabul etmek de istemiyoruz. İvedi bir şekilde yetkililerimizden sorunun çözülmesini ve fiyatların güncellenmesini istiyoruz. “
 

“Devletin Çiftçilere Ürün Deseni Belirlenmesi Gerekiyor”
Çiftçilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemiş olduğu “Bir karış toprak boş kalmasın“ sözüyle hareket ettiğini belirten Başkan Bayram çiftçiler için devlet olarak üreticilere bir ürün deseni konularak su probleminin önüne geçileceğini söyledi. Yayınlamış olduğu videoda önerilerini yenileyen Başkan Bayram “Çiftçilerimize havza bazlı destek modeliyle ilgili bir çalışma yapılıp artık bu bölgede mısır ekmeyin, buğday ekin, arpa ekin, nohut ekin diyecek çalışmalar yapılması ve çiftçilerin yönlendirilmesi gerekiyor.” dedi. 
 

“Mısır Üreticilerimiz Keyfinden Mısır Ekmiyorlar” 
Karaman’da her yıl değişmekle beraber yaklaşık 5 bin üzerinde mısır eken üretici olduğunu söyleyen Başkan Bayram mısır üreticilerinin su kaynaklarının azaltılmasını sağlayan kişiler olarak lanse edilmesini kaldıramadığını belirtti. Başkan Bayram “Ülkemizde mısır yasaklanacaksa ya da Karaman'da mısır yasaklanacaksa formatı verilen fiyat değildir. Seneye zaten yeni tarım reformuyla beraber ürün desenleri, münavebeli ekim ve bitkisel üretimle ilgili bakanlığın çalışmaları var. Bu çalışmalar zaman içinde uygulamaya konulacak. Bu uygulamalarla beraber bölgemizde de tarımsal ürün desenlerinin değişeceği kanaatindeyiz.”

“Bugün geldiğimiz noktada mısır hasadına yaklaşık 15-20 gün kala su sıkıntısının had safhaya vardığı bir dönemde çiftçi bir taraftan ürünü yetiştirmekle uğraşırken bir taraftan da piyasaya olan borçlarını ödemek için ürününü hasat yapıp satmakla uğraşıyor. Bu açıklanan mısır fiyatıyla beraber Karaman çiftçisi ciddi bir endişeye düşmüştür ve bu sorunun hızlı bir şekilde yetkililer tarafından çözülmesini, fiyatın revize edilmesi gerekmektedir.”
“Geçtiğimiz yılın beş aylık dönemine baktığımız vakit ülkemiz yaklaşık 1,5 milyon ton mısır ithal etmiş. Bunun yaklaşık limanlara teslim fiyatına bakıldığında 303- 305 dolar civarında değiştiğini görürsünüz. Bugünkü parayla kıyasladığımızda Türk parası karşılığı yaklaşık 8 bin 300 TL. Şimdi ithal ettiğimiz yaklaşık 450 bin ton civarındaki mısıra vermiş olduğumuz paraya baktığımız vakit çiftçimize verilen 6  bin TL fiyat kabul edilen bir fiyat değildir.”
“Çok Farklı Krizler Bizi Bekliyor”
“Ülkemizin tek geçim kaynağı tarım. Tarıma dayalı ekonomisi olan ülkemizde üreticilerimizin girdi maliyetleri ciddi anlamda arttı. Mazot yurt dışından geliyor, gübre yurt dışından geliyor. İthalata dayalı bir üretim yaparken bir de ithalata dayalı tüketimle artık kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan bir ülke haline gelirsek ileride çok farklı sıkıntılar, krizler bizleri bekliyor. Cumhurbaşkanımızdan talebim çiftçimizin sesini duyması ve mısırla ilgili olarak çiftçilerimizin zarar etmeyeceği bir fiyat güncellemesi için gerekli talimatları vermesi. Önümüzdeki günlerde inşallah Cumhurbaşkanımızdan revize müjdesini haberini bekliyoruz.”

Editör: Nejla KOÇ