Gezginlerin ve araştırmacıların arama motorlarında en çok arattığı şehirler arasında Kütahya ili de var. Kullanıcılar Kütahya hakkında merak ettiklerini araştırıyor. Kütahya hakkında ve Kütahya’nın hangi meyveleri meşhur? Sorusuna cevap aramakta. Peki Kütahya’nın hangi meyveleri meşhur? detaylar haberimizde…

Kütahya ilinin nüfusu 576.688 olup, bu nüfusun %78,3'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu verilerine göre). İlin yüzölçümü 11.632 km²'dir ve km² başına düşen kişi sayısı 50'dir.

2021 TÜİK verilerine göre Kütahya'da 13 ilçe, 28 belediye, bu belediyelere bağlı 222 mahalle ve 546 köy bulunmaktadır. Kütahya'nın kuruluş tarihi kesin olarak belirlenememiş olsa da, tarihinin MÖ 3000 yıllarına kadar uzandığı bilinmektedir. Eski kaynaklarda Kütahya'nın antik çağlardaki adı Kotiaeon, Cotiaeum ve Koti olarak geçmektedir. Bölgeye yerleşen en eski halkın Frigler olduğu bilinmektedir. MÖ 1200'lerde Anadolu'ya gelen Frigler, Hitit İmparatorluğu topraklarına girerek bir devlet kurmuşlardır. MÖ 676 yılında Kimmerler, Frigya Kralı III. Midas'ı yenilgiye uğratarak Kütahya ve çevresine hakim olmuşlardır.

Kütahya’nın Hangi Meyveleri Meşhur?

Yüksük Çorba Nasıl Yapılır? Yüksük Çorba Nasıl Yapılır?

Kütahya ilinin en meşhur meyveleri vişne, gelincik elması ve tescilli gediz üzümleridir.

Kütahya Vişnesi

Yaygın olarak yetiştirilen vişne çeşidi olan Kütahya vişnesi, çok yönlü kullanıma sahip bir meyvedir. Ağaçları yarı dik taç oluşturur ve oldukça verimlidir. Meyveleri yuvarlak, büyük boyutta, 5-6 gram ağırlığında, koyu morumsu kırmızı renkte olup eti sert, bol su içerir, az liflidir ve meyve suyu kalitesi yüksektir. Ayrıca çatlama dayanıklılığı da bulunmaktadır.

Kutahyanin Hangi Meyveleri Meshur (2)

Gelincik Elması

Sonbahar aylarında Sultanbağı bahçelerinde yetişen Kütahya’ya özgü "Gelincik elması", elma çeşitleri arasında özel bir yere sahiptir. Şifalı olduğuna inanılan bu elma, endemik bir türdür. Ticari üretimi ise oldukça sınırlıdır.

Kutahyanin Hangi Meyveleri Meshur (3)

Kütahya’nın Gediz İlçesine Ait Tescilli Üzüm Çeşitleri

Dimnit: Bu üzüm çeşidi sofralık olarak kullanılır, küçük taneli, 2-3 çekirdekli ve erkenci özelliklere sahiptir. Tatlı bir tada sahiptir, salkımları sık ve topludur, rengi siyahtır.

Arşın: Sofralık bir üzüm çeşidi olan Arşın, iri ve uzun tanelidir, 1-3 çekirdek içerir ve olgunlaşma zamanı orta-geçtir. Özel bir aromaya sahiptir, salkımları uzun ve açık sarı renktedir.

Nedirbot: Hem sofralık hem de pekmezlik olarak kullanılabilen Nedirbot, orta büyüklükte tanelere ve 1-3 çekirdeğe sahiptir. Olgunlaşma zamanı orta-geçtir. Tatlı bir üzüm çeşididir, salkımları dağınık ve sarı renktedir.

Kutahyanin Hangi Meyveleri Meshur (1)

Çakır Büzgülü: Sofralık olarak kullanılan bu üzüm çeşidi, orta uzunlukta tanelere ve 2-3 çekirdeğe sahiptir, olgunlaşma zamanı orta-geçtir. Özel bir aromaya sahip olup, dağınık salkımları ve alacalı renkte taneleri vardır.

Köyyeri: Sofralık ve pekmezlik olarak değerlendirilen bu üzüm çeşidi, orta büyüklükte tanelere ve 1-3 çekirdeğe sahiptir. Olgunlaşma zamanı orta mevsimdir. Tatlı bir tada sahip olup, dağınık salkımları ve sarı renkli taneleri bulunmaktadır.

Kaynak: RÜZGAR RAMAZAN YEL