Birbirinden ilginç cevaplar aldığımız sokak röportajında, Yusuf isimli bir vatandaş: "İnşaat sektörü alanında Karaman'a bir yatırım yapardım, çünkü ülkemizin gelişmesini ve genişlemesini istiyorum. Karaman'ın arazisinde düzlük alan çok olduğu için inşaat sektörüne uygun. Bu sektörün dışında da bir yatırım yapacak olsaydım, o da otomotiv sektörü olurdu." dedi.

80 yaşındaki Tahsin Günaydın isimli bir vatandaş: "Benim bu yaşımdan sonra ne yapsam iş yok. Yatırım yapacak olsam da ev alırdım ya da arsa alırdım. Çünkü bunlardan başka bir yatırıma aklım ermez, ya arsa ya ev." dedi.

Karaman’ın en az riskle deprem bölgesinde yer almasından dolayı İstanbul’daki yatırımcıları buraya çekmeyi planlayan Emrah isimli bir vatandaş: "Ben Karaman'a bir yatırım yapacak olsaydım, sanayi sektörü üzerine bir yatırım yapardım. Karaman'da Konya'ya göre fazla sanayi sektörü yok. Bu yüzden İstanbul'lu yatırımcıları da Karaman'a çekmek isteriz, çünkü deprem risk haritasına göre Karaman en az riskli bölge. Hem Konya'dan gelenler, hem de çevre köylerden gelenler Karaman'da çalışabilir." dedi.

Kahramanmaraşlı olduğunu söyleyen Furkan isimli vatandaş: "Karaman'da gençlere hitap eden eğlence merkezleri yapardım. Bu alanda bir eksiklik var, bu yüzden Aqua park gibi bir eğlence merkezi yapardım. Karaman'da Aqua park olmadığı için insanlar Mersin'e, Antalya'ya, Alanya'ya gidiyorlar. Maddiyatı zayıf olan insanları da düşünmek lazım." dedi.

1960 senesinden beri Karaman'da yaşadığını ve yıllardır çalıştığını söyleyen Muzaffer Erdoğan isimli bir vatandaş: "Karaman'da emekli olmak isterdim, çünkü bahçeler, parklar çok. O alanlarda oturup çayımı içip keyfime bakardım. Daha sonra da yatırım yapacak olsam, Karaman'a bir bisküvi fabrikası kurardım." diyerek emekliliğin tadını çıkarmak istediğini bizlerle paylaştı.

Sarı Hoca diye bilinen İsmail isimli vatandaş: "Emekli bir adamın 7 bin 500 TL ile hiçbir yatırım yapamaz. ‘’ diyerek pantolonunun ceplerinin boş olduğunu kameralarımıza gösterdi.

Çelebi isimli bir vatandaş: "Ben bir yatırım yapacak olsam galeri dükkanı açardım. Bugün aldığını yarın alamıyorsun. Bu yüzden bence mantıklı bir yatırım olurdu. Galeriye beş tane araba alırdım, iki tanesini satsam ve iki tanesinden 100'er bin TL kar elde etsem, o da bana yeter. Ayrıca Karaman'da İsmet Paşa Caddesi'nde bir oyun parkı olsa çok güzel olurdu. İnsanlar su izlemek yerine çocukları oyun oynardı ve güzel bir ortam olurdu." dedi.

Duymuş olduğumuz cevapların dışında farklı bir düşüncesi olan Şahin isimli genç vatandaş: "Karaman'a bir yatırım yapacak olsam yetimhane veya huzurevi yapardım. Bunlar dışında bir yatırım yapacak olsam da bir sosyal yardım şirketi açardım ve yardıma ihtiyacı olan insanlara destek olurdum." dedi.

Galip Bağ isimli bir vatandaş: "İş gücü sağlayan, insanlara fayda sağlayan bir yatırım yapardım. Yapacağım yatırım işsizliğe çözüm olmalı. Fizibilite çalışması, yol, ulaşım, pazarlama gibi alanları göz önünde bulundurarak insanların ihtiyacını karşılayacak bir alanda yatırım yapardım. Örneğin gıda sektörü olabilir. Hayal kurmak güzel bir şey ama hayallerin gerçekçi olması önemli. Yatırımımızın karşılığı olmalı, pazar ve alım gücü olmadan nasıl başarılı olabiliriz?" diyerek bir çok insana fayda sağlayacak ve işsizlik sorununa çözüm olabilecek bir yatırım fikrini bizlerle paylaştı.

Editör: Mehmet Akif Orhan