Daha önce Medeni Kanun’un 187. Maddesi, kadınlara çift soyadı kullanma hakkı tanımış olsa da evlendikten sonra kadınların kocasının soyadını alması zorunluluğunu getiriyordu. Ancak bu kanun maddesi, 22.02.2023 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bir kararla iptal edildi. Resmî Gazete'nin 28.04.2023 tarihli sayısında yayımlanan bu kararla birlikte, kadınlar artık evlendikten sonra kendi soyadlarını kullanma hakkına sahip olacaklar. Ancak, bu yeni haklarını henüz tam anlamıyla kullanamıyorlar.
Bu konu üzerinden yola çıkarak Karaman sokaklarında vatandaşlara kadınların soyadı kullanma hakları hakkında sorular sorduk. Vatandaşlar, bu kararın kadınlar adına güzel bir yasa olduğunu belirtirken bazı vatandaşlar, "Biz büyüklerimizden böyle gördük" diyerek kadınların eşlerinin soyadını alması gerektiğini söyledi.

Kadınların en doğal hakkı olduğunu söyleyen Nizamettin Andaç adlı vatandaşımız: "Kadınların kendi soyadlarını kullanmaya devam etmeleri gayet normal. Eğer kendi soyadlarını kullanmaya devam etmek isterlerse, bu onların en doğal hakkıdır. Bu durum, tamamen iki birey arasında alınan bir karardır. Örneğin, eşim benim soyadımı almak istemezse, bu onun en doğal hakkıdır ve saygı duyarım" dedi.

Kadınların evlendikten sonra eşlerinin soyadını alarak devam etmeleri gerektiğini düşünen Recep adlı vatandaş, "Bence eşlerinin soyadını almaları daha iyi olur. Bizim zamanımızda genellikle kadınlar eşlerinin soyadını alıyordu, bu yüzden böyle düşünmemiz normal. Büyüklerimizden hep böyle gördüğümüz için, eşlerinin soyadını almaları daha iyi olur. Örneğin, yeni nesilde hem kendi soyadını kullananlar hem de kocasının soyadını kullananlar var. Benim de bir kızım var, onun evlendiğinde kocasının soyadını kullanması daha doğru olur" dedi.
Kadriye adlı vatandaş ise “Bu tür değişikliklere karşı değilim, bence güzel bir yasa olur. Artık herkes istediğini yapabiliyor. Kadınlara böyle bir hakkın tanınması çok güzel, çünkü tercihe bağlı olarak zorunlu olmamaları kadınlar için daha iyi" dedi.

Almanya'da 53 yıldır yaşayan Döndü adlı vatandaş ise “Ben evlendiğimde ilk önce eşimin soyadını, ardından babamın soyadını kullandım. Ancak çocuklar olduğunda eşin soyadını kullanmanın daha iyi olacağını düşünüyorum. Ancak çocuklarım varken kendi soyadımı kullanırsam, devletin sunduğu yardımlardan yararlanabilir miyim, bu da benim için önemli” diyerek soyadı farklılığından kaynaklanan devlet desteklerinden yararlanmanın tedirginliğini dile getirdi.

Sekiçeşme Mahallesi Muhtarı Raziye Ünlü: "Kadınlara yönelik iyi bir karar alındı. Eşlerine duydukları saygıdan ötürü hem kendi soyadlarını hem de eşlerinin soyadlarını taşıyabilirler, ancak çocuğu olmayan aileler için soyadlarını sürdürecek bir düzenlemenin iyi bir karar olduğunu düşünüyorum. Evlendikten sonra kadınların kütüklerinin aynı şekilde devam etmesi de güzel olabilir. Farklı şehre evlenip yerleşen insanların kütüğünün değişmesi normaldir, ancak ben Mut kütüğünden Karaman Gökçe köyü kütüğüne geçtim, herkesin kendi kütüğünde olması daha iyi olabilir” dedi.

Editör: Nejla KOÇ