Mustafa Arslan isimli bir vatandaş: “e-Devlet'i aydan aya kullanıyorum. Sadece aylık maaş kontrolü, bordro kontrolü, kesinti kontrolü gibi işlemler yapıyorum. e-Devlet'i bence erkekler ve kadınlar eşit olarak kullanıyor.” dedi.

Esra Bayram isimli bir vatandaş: “e-Devlet'i iki aydan iki aya ancak kullanıyorum. e-Devlet'te en çok sicil işlemleri, nüfus işlemleri gibi işlerimi yapıyorum, yani genel olarak evrak işlerimi hallediyorum. e-Devlet'te eksik olduğunu düşündüğüm hiçbir şey yok ama kendimde bir eksiklik var, sürekli e-Devlet şifremi unutuyorum. e-Devlet'i bence en çok erkekler kullanıyor, bunun sebebi de bence psikolojik.” dedi.

Nuri isimli vatandaş: “e-Devlet hesabım var, ama e-Devlet'te hiçbir işim yok. Emekli olduğum için banka işlemlerinde bazen kullanıyorum. Akıllı telefon teknolojisine geçeli bir ay oldu. Benim kızım tüm işlemleri telefondan hallediyor. Ben telefonu kullanmayı pek bilmiyorum, sadece açıp kapatıyorum.” dedi.

Sezai İşleyen isimli bir vatandaş: “Benim hanımım hasta olduğu için e-Devlet'i sağlık işlemlerinde kullanıyorum. e-Devlet şifremi bazen kaybediyorum ve daha sonra şifreyi yenilemek zorunda kalıyorum.” dedi.

Hasan Altunay isimli bir vatandaş: “e-Devlet'i iki senedir kullanmıyorum, en son hangi işlemi yaptığımı da hatırlamıyorum. Çok ihtiyacım olduğu zaman e-Devlet'i kullanıyorum, ama çok ihtiyacım olmadığı zaman kullanmıyorum. İşlem yapacağım kurumun uzak olduğu zaman e-Devlet’i kullanıyorum çünkü e-Devlet'te işlem yapmak benim için daha kolay. Ben emekli birisi olduğum için e-Devlet'i yine de kendi başıma pek kullanamıyorum çünkü teknolojiden fazla anlamıyorum. Karaman'da bir işlem yapacağım zaman genelde kuruma gidip işlemi o şekilde yapıyorum.” dedi.

İshâk Bereli isimli bir vatandaş: “e-Devlet'i en son yurtdışına çıkacağım zaman evrak işlerimi halletmek için kullanmıştım. e-Devlet'i yurtdışında daha fazla kullanıyoruz çünkü yurt dışından e-Devlet üzerinden tüm işlemlerimizi kolay bir şekilde yapabiliyoruz. Herhangi bir devlet dairesinde bir işlem yaptırmak için e-Devlet üzerinden evraklarımı hazırlıyorum ve o şekilde devlet dairesine gidiyorum, işlemi yapıyorum.” dedi.

Abdullah isimli vatandaş: “e-Devlete genellikle adıma açılmış icra dosyası var mı, adıma açılmış telefon hattı var mı, adıma yazılmış trafik cezası var mı gibi işlemleri yapmak için kullanıyorum. Ortalama olarak ayda iki veya üç kez e-Devlet'te işlem yapıyorum. e-Devlet'i yapanlardan Allah razı olsun, onlara teşekkür ederiz.” dedi.

Editör: Mehmet Akif Orhan