Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin düve/manda alım desteklemelerinden yararlanabilmeleri için başvuru hakkında bilgi verdi.

Başvuru Hakkında Detaylı Bilgiler ise;

Başvurular işletme sahibi tarafından dilekçe ile işletmenin kayıtlı olduğu ilçe müdürlüklerine yapılır. Düve alım desteğine gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir.

2022 yılı için başvurular 01 Aralık 2022 – 27 Ocak 202 tarihleri arasında alınacaktır.

Hibe Programında Yararlanmak İçin Başvuruda Bulunacak Gerçek Kişilerde Aranacak Şartlar;

a)Yetiştiricinin işletmesi, kararın yayımı tarihi (19.10.2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararı) itibariyle TÜRKVET sistemine kayıt edilmiş ve işletme kapasitesi destek talep ettiği hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekmektedir.

b) Bir işletme; kapasitesini 50 başa tamamlayacak şekilde desteklemeden yararlandırılır. c) Destek miktarı, düve/manda başına desteklemeye esas Bakanlıkça belirlenen fiyatın yurt içinde doğmuş ve düve merkezlerinden temin edilen düvelerde %50'si, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri ile yetiştirici/üretici örgütlerinden %40 'ından fazla olamaz.

ç) Destek kapsamında alınan düveler/mandalar, mücbir sebepler haricinde 2 yıl süre ile satılamaz. Zorunlu nedenlerle işletmeden ayrılan (ölüm, mecburi kesim) hayvanların yerine en geç 90 gün içerisinde, aynı sayıdaki hayvan işletmeye konulur. Düvelerin/mandaların iki yıl süreyle satılmama şartı, HAYGEM' den izin almak şartıyla işletmenin devri halinde de geçerlidir. İl/ilçe müdürlükleri tarafından yılda en az bir kere olmak üzere, düvelerin/mandaların işletmede bulunduğuna ilişkin yerinde kontrol yapılır ve tutanağa bağlanır.

d) Gerek görülmesi halinde düve/manda temini ve ilgili düzenlemeler HAYGEM' ce yapılır.

Başvuru sırasında aşağıdaki belgeler istenir;

1) Başvuru dilekçesi,

2) Nüfus cüzdanı fotokopisi,

3) Hayvancılık/Ziraat alanında eğitim aldığına dair diploma/belge/sertifika fotokopisi (var ise),

4) Gazi veya birinci derece şehit yakını olduğuna dair belge ( var ise),

5) İşletmenin ari/organik niteliğine dair belge (var ise).

Başvuru dönemi itibari ile hibeye esas üst sınır için;

Desteklemeye esas 2022 yılı gebe düve fiyatı 40.000 TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi sığır fiyatı 25.000 TL/baş, gebe manda fiyatı 30.000 TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi manda fiyatı 17.000TL /baş olarak belirlenmiştir.

Üreticilerimizin düve/manda alım desteklemelerinden yararlanabilmeleri için başvurularını yapmak üzere belirtilen tarihler arasında gerekli belgelerle birlikte İl-İlçe Müdürlüklerine gelmesi gerekmektedir.

İlgililere önemle duyurulur."