Demir Kubbe Nedir?

Savunma sanayide, hava savunmasında kullanılan, her türlü hava koşullarına uygun, taşınabilir bir sistemdir. ‘Iron dome’ olarakta adlandırlan bu sistem ilk olarak 2005 yılında israilli Rafael Advanced Defense Systems Şirketi ve israil havacılık ve uzay endüstrisi tarafından yapımına başlanmış ve 2011 yılında israilde aktif olarak kullanıma geçmiştir.

https://kgrthabercom.teimg.com/kgrthaber-com/uploads/2023/12/image-20231205142449-1.jpeg

Demir kubbenin amacı?

Demir kubbenin bulunduğu İsrail’in, dış güçlerden, batı şeriadan ve Gazze’den gelebilecek olan roket, füze ve hava topları gibi saldırıları durdurmak ve en az şekilde etkilenmesini sağlamaktır.

https://kgrthabercom.teimg.com/kgrthaber-com/uploads/2023/12/image-20231205142449-2.jpeg

Demir kubbe çalışma özellikleri nelerdir?

Bu savunma sistemi kısa menzilli 4 kilometrelik roketlerden, 70 kilometrelik uzaklıkta ateşlenen ve İsrail hedefi olan füze, hava topları ve roketleri, imha etmek, durdurmak için tasarlanmıştır. Demir kubbenin en önemli özelliği ise her hava koşuluna uygun olup gece ve gündüz görüşü ile birden fazla tehditlere aynı anda savunma sağlamasıdır.  

Peki, demir kubbe nasıl çalışır?

Demir kubbenin çalışma şekli ise radarlar ve yazılım aracıyla yaklaşan tehlikeyi tespit etmek, konumunu belirlemek, hedefe odaklanmak ve havadayken imha ederek çalışmasını tamamlamaktır. 2011 ylından bu güne kadar bu şekilde çalışmaya devam etmektedir.

İsrail için ne kadar önemli?

Kritik bir öneme sahip olan demir kubbe özellikle son dönemde Hamas saldırılarıyla gündeme gelmiş ve önemi bir kez daha vurgulanmıştır. Özellikle İsrail’in güneyinde etkili olarak yaşanan saldırılarda halkın can ve mal kaybını önlemek ve yaşamlarını devam ettirmeleri ve güvenliğin sağlanmasında etkili bir rol oynamaktadır. Kara savunma sisteminin yeterli olmadığını ve demir kubbeyle de bu açığın kapanmasında İsrail için büyük bir öneme sahiptir.

Demir kubbeyi hangi ülkeler kullanıyor?

Demir kubbe sistemi şuan için sadece İsrail’de kullanılmaktadır. Son dönemde aktif bir şekilde Gazze’den gelen roketlerde ve hava saldırlarında kullanılmaktadır.

Demir Kubbe Çöktü mü?

Gazze savunma sisteminden fırlatılan füzenin ülkenin orta kesimlerine düştüğü görüntülenirken İsrail ordusu demir kubbe için soruşturma başlatıldığını açıkladı. Gazze tarafından ateşlenen füzenin şehir ortasına düştüğünü gösteren görüntüler İsrail ordusunu şüphelendirdi. İsrail ordusu demir kubbe için için yaptığı açıklamada “Demir kubbe önleme füzesinin  başarısız olduğu ve füzenin İsrail orta kesimlerine düştüğüne dair görüntülerden sonra soruşturma başlatıldı.” cümlelerine yer verildi. Herhangi bir zaiyatın olmadığı belirtilirken açıklamada savunma sistemi demir kubbede teknik bir arıza olabilme ihtimali üzerinde durulduğu belirtildi.

Kaynak: Eda Şahintürk