Eşi vefat ettikten sonra kızıyla birlikte yaşamını sürdüren Rafet Düzen, sosyal yardımlaşma başvurularının sonucunda yardım kömürü almaya başladı. Yardım kömürlerinin içinden çıkan toz ve taşlar nedeniyle mağdur olduğunu belirten Düzen “Bu sorunu duyurmak amacıyla haber merkezinize başvuruyorum” derken ve muhabirlerimiz tarafından yapılan ziyaret sırasında çuvalların içinde toz olduğu görüntülendi.

“Bize Gönderileni Veriyoruz”

Rafet Düzen, yaptığı açıklamada, “Her yıl sosyal yardımlaşmadan bize kömür veriyorlar vermesine ancak bu kömürleri ısınmada kullanamıyoruz. Sadece odunla ısınabiliyoruz, bu nedenle gelen yardım kömürlerini çöpe döküyoruz." şeklinde konuştu. Düzen ayrıca, Sosyal Yardımlaşma kurumuna defalarca başvurduğunu ancak aldığı cevapların genellikle “Bize gönderileni dağıtıyoruz” şeklinde olduğunu belirtti. Biriktirdiği kömür örneklerini seçim çalışmaları sırasında parti yetkililerine gösterdiğini ve durumu anlattığını söyleyen Düzen ancak bu çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Hürriyet Mahallesi muhtarı ile de konuyu paylaştığını fakat yardım kömürlerinin durumuyla ilgilenmediğini belirten Düzen, daha sonra Karaman Valiliğine bir video göndermeyi düşündüğünü ancak bu konuda çekinceleri olduğunu dile getirdi.

Daha önce Anamur'da yaşadığını ve 2010 yılında Karaman'a geldiğini belirten Düzen, bu tarihten sonra başvurular yapmadan yardım kömürü alamadığını ancak başvuru yaptıktan sonra düzensiz ve kalitesiz kömürlerin kendisine ulaştığını ifade etti. Ayrıca, AK Parti iktidarının kömür dağıtımını ihale ettiği firmaları denetlemediğini düşünen Düzen “Kömür torbalarının içerisinden çıkan toz ve talaşlar bir yana dursun torbaların ağır gelmesi için içerisine atılan taşlar yardım kömürlerinin denetimsiz yapıldığı sonucunu ortaya çıkarıyor.”

“Bu Kömür Değil, Bu Yanmaz Dediler”

Kendi çabalarıyla topladığı odunları kullanarak ısındığını ve yardım kömürlerinden numuneler tuttuğunu da ekleyen Düzen: “Her yıl sosyal yardım olarak bize kömür veriyorlar, ama bize verilen kömürü biz kesinlikle ısınmada kullanamıyoruz. Ancak yaktığımız odunu kullanabiliyoruz ve gelen yardım kömürlerini çöpe döküyoruz. Hemen hemen her yıl bu şekilde oluyor. Biriktirdiğim bu numune kömürleri seçimden önce, burada seçim çalışmaları kapsamında gezen çalışanlara gösterdim ve durumdan bahsettim. Onlar da bana hak vererek, ‘Bu kömür değil, bu yanmaz’ dediler ve parti binalarına gelmemi söylediler. Ben parti binasına neden geleyim? Eşim vefat ettiği zaman yıllar önce uğramıştım. Biz ararız seni demişlerdi ama ne aradılar ne de sordular.”

“Mahallemizin muhtarına da konudan bahsettim, ama muhtarın da belki görevi değildir diye düşünerek, sorunuma çözüm bulma konusunda Valiliğe bir video çekip göndermek istedim. Vefat eden kızımdan kalma bir fotoğraf makinesi elimde vardı. Kendimi çekip valiliğe video göndermek istedim, ama kendimi çekemedim. Valiliğe müracaat etsem, oradan görevli birileri gelir mi acaba diye düşündüm. Daha sonra aklıma siz geldiniz. Size ulaştım ve şu an bu yaşanan mağduriyet için yanımızdasınız.”

“Belediyenin parklardan sökülen odunları yol kenarına döktüğünü gördüm ve onları topladım. Yardım kömürünün durumu böyle olunca, onları yakıp ısındım. Yardım kömürlerinden bir çuval açıyorum ve yere seriyorum. Daha sonra çuvalın içindeki tozu yere boşaltıyorum. İçerisinden birkaç tane kömür parçası alıp odunlarla beraber kovaya koyup yakıyorum. Gelen yardım kömürlerinden birazını da elimde numune olması açısından tutuyorum.” dedi.

photo_2023-08-29_15-09-08IMG_9933

Editör: Nejla KOÇ