Ücretsiz öğle yemeği hizmetinin ekonomik zorluk yaşayan ailelere büyük destek sağlayabileceğini düşünen bazı ebeveynlerin aksine ücretsiz öğle yemeği sunulup sunulmaması veya cüzi bir ücret talep edilmesinin birçok farklı açıdan değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Ücretsiz öğle yemeği politikası, ekonomik olarak dezavantajlı ailelerin çocukları için daha eşit bir eğitim fırsatı yaratılmasına yardımcı olabilir diyen vatandaşlar devletin anasınıflarında uyguladığı yemeğin ilkokullarda da yaygınlaştırılması düşüncesinde hem fikir.

Çocuklarımızı fastfoodtan korumak ve sağlıklı bir beslenmeyi teşvik etmek açısından sabaha kahvaltısı, öğle yemeği ücretsiz olarak verilmeli diyen Hasan Ali Kütük “En azından ilkokul öğrencilerine bu hizmet ücretsiz verilebilir. Çalışan anne babaları gerçekten rahatlatır.”

Birisi ortaokul ikisi lisede okuyan üç çocuk annesi olduğunu belirten Fadime Akyayla okullarda ücretsiz yemek verilse iyi olur derken ücretli olursa da herkesin bütçesine uygun bir fiyat politikası verilmesi gerektiğini söyledi. Akyayla; “Ben asgari ücretliyim mesela. Tek maaşlıyım. Makul bir fiyat belirlenirse bende isterim çocuklarımın okulda kalıp öğle yemeği yemelerini. Çalışan bir anne olarak öğle yemeği verilmesi durumunda aklımız okul süresince çocuklarımızda kalmaz. Okullarda yemek verilmesini destekliyorum.”

“Devletimiz on üç milyon Suriyeliye bakıyor” diyen bir vatandaş ise “Çocuklarımıza yapılacak her yatırım geleceğimizi güzelleştirecek. Benim memleketimin kendi çocuklarına öğle yemeği çok görülmemeli. Ücretsiz yemek politikası çalışan anne babaları rahatlatması bir yana çocukların dengeli beslenmesine katkı sağlar düşüncesindeyim. Çalışan anne babalar için öğle yemeğinin ücretsiz olması, iş saatlerini daha düzenli hale getirebilmelerine ve iş-stres dengelemesine yardımcı olabilir. Benim memleketimin çocuklarına yatırım yapılmalı.”

“Uygun bir fiyatla da olsa öğle yemeği çocuklara okulda verilmeli.” düşüncesindeyim diyen Ali Aral isimli vatandaşımız; “Öncelikle tercihim ücretsiz olmalı. Ama eğer ki bir ücret belirlenecekse de bu rakam cüzi bir rakamdan öteye geçmemeli. Cüzi bir ücret ödenmesi öğle yemeği programının sürdürülebilirliği için finansal kaynak sağlayabilir ve programın uzun vadeli devamlılığını destekleyebilir.”

Bu iki yaklaşımın da avantajları ve dezavantajları bulunsa da, son karar yerel koşullara, toplumun ihtiyaçlarına ve devletin kaynaklarının durumuna göre belirlenmelidir. Öğrencilerin eğitim ve beslenme ihtiyaçlarının en iyi şekilde karşılanması, eğitim sisteminin temel hedefi olmalıdır.

Editör: Nejla KOÇ