Pazarın tadı kaçtı.” dedirten görüntülerin olduğu “Antika Pazarında” satıcıların istediği tek bir şey var; o da pazarın daha ulaşabilir bir yerde kurulması. Sadece Karamanlı antikacıların değil Kayseri, Konya gibi illerden de gelen antika satıcılarının hizmet verdiği pazar hakkında mikrofonlarımıza konuşan esnaf siftahsız bir şekilde illerine geri döndüklerini belirtiyorlar.

25-26-27 Ağustos tarihlerinde Karaman Kalesi'nde düzenlenecek olan “Gastronomi Festivaline” antikacılar olarak katılacaklarını belirten Songül Şen: “İzmirliyim. Bu işe 20 sene Konya'da yaşadıktan sonra katıldım. Bir seneyi geride bırakıyorum. Karaman'da Süreyya Büfe'nin olduğu sokakta bir dükkân açtık. Her çarşamba günü orada mezatlar düzenliyoruz ve her ayın üçüncü pazar günü antika pazarında ürünlerimizi sergiliyoruz. Şehir dışından satış için arkadaşlarımız geliyor. Kendi aramızda ürün alıp satıyoruz. Antika pazarında bardaklardan tutun oyuncak bebeklere, bakır tabaklara kadar birçok ürün bulunuyor. Ayrıca antika pazarında sadece antika ürünleri değil, yeni ürünleri de bulmanız mümkün. Çünkü herkes antika ürünleri istemiyor, yeni ürünleri tercih edenler de var. 25-26-27 Ağustos tarihlerinde Karaman Kalesi'nde düzenlenecek olan gastronomi festivaline antikacılar olarak katılacağız. Sizleri de Karaman Kalesi'nde düzenlenecek olan gastronomi festivaline bekleriz.” dedi.

Kayserili Soner isimli bir diğer antikacı ise: “Sayın Başkanımız Savaş Kalaycı’dan ayda bir kez kurulan bu pazarın Aktekke Kent Meydanında kurulmasını istirham ediyoruz. Bizim gibi farklı illerden gelen antika satıcıları var. Daha ayak altı bir yerde daha çok kişiye ulaşmak mümkün. Bu isteğimiz sadece bir günle sınırlı. Bu tür pazarlar şehrin sosyal hayatına da renk katan etkinlikler. Bu pazara katılımı görüyorsunuz. Dört gözle kurulmasını beklediğimiz bu pazarda şu an görüyorsunuz ki alıcıdan çok satıcı var.”

Bir antika meraklısı olarak 11.’si düzenlenen antika pazarına geldiğini belirten Hasan Dişbudak mikrofonlarımıza yaptığı konuşmada pazarın yerinin daha merkezi bir lokasyona taşınması gerektiğini söyledi. Dişbudak “Antika pazarında birçok güzel obje var, ama kurulduğu yer uzak olduğu için katılım az oluyor. Aktekke Meydanı, Çeşmeli Kilise ya da Tartan Evi önünde merkezi bir yerde bu Pazar kurulabilir. Ulaşım sorunundan dolayı buradaki güzellikler fark edilemeyebiliyor. Halı, kilim, eski objelerin yer aldığı bu pazara tüm antikacıları ve antika meraklılarını davet ediyoruz. Gelsinler, pazarı gezsinler ve birçok el işçiliği malzemeyi görsünler. Burada yer alan ürünlerden evinize veya dükkanınıza çok güzel dekor yapabilirsiniz.” dedi.

Karaman'da kurulan antika pazarına düzenli olarak gelmeye çalıştığını belirten Durmuş Kaya isimli bir antikasever ise: “Pazardaki ürünler çok güzel, bu pazar sayesinde eskileri hatırlıyoruz. Bu pazar bizi çocukluğumuza götürüyor. Karaman'da kurulan bu pazarın daha da gelişmesini isteriz. Yaz aylarında vatandaşlar tatile gittiği için ve pazar şehir merkezine uzak olduğu için katılım biraz az olabilir, ancak kış aylarında inanıyorum ki daha fazla katılım olabilir. Aslında bu pazar Karaman Aktekke Meydanı'nda olsa daha güzel olurdu. Karaman'da herkesin görebileceği bir alanda bu ürünleri sergilemek güzel olabilir. Karaman'da böyle bir pazarın olduğunu belki de birçok Karamanlı bilmiyor. Karaman'da böyle şeylerin olması sosyal açıdan çok iyi oluyor.” dedi.

Antikacı Adem Yıldız'ın oğlu Yusuf Yıldız: “Babamla beraber antika pazarına antika ürünleri satmaya geldik. Semaver, taş plak, gramofon gibi birçok ürün sergimizde yer alıyor. Satışlar iyi, antika ürünleri alıp satıyoruz. Antika işine babam sayesinde merak saldım ve gittikçe sevmeye başladım. Düzenlenen tüm mezatlara gelmeye başlayınca bırakamadım. Benim de para, zil, düdük gibi bir koleksiyonum var. Büyüdüğümde biriktirdiğim koleksiyonları insanlara sergileyeceğim.” dedi.

Editör: Nejla KOÇ