Endeks Nedir?
Endeks, para piyasalarında ifade edilen göstergelerden biridir. Farklı endeks türleri bulunmaktadır, endeksler borsada bulunan hisse senetlerinin fiyat hareketlerini ölçer. Borsada etkin rolü olan endeksler genel trend belirlenmesinde önemlidir. Borsada işlem sırasında hisse senetlerine ait getirilerin, rakamlarını ölçer ve bu ölçümler sektörel ya da bütünsel olarak yapılır.

Farklı endeks türleri bulunmaktadır. Bu endeks türleri hisse senetlerinin durumlarını ifade eder. Endeks kelimesi Türkçe anlamında gösterge, cetvel ve dizin kelimelerine karşılık gelmektedir. Endeks maliyet, alış, satış, üretim ve diğer tüm verilerin toplanmasıyla ortaya çıkar. Endeks, belirli bir zaman aralığında bulunan oransal değişimleri de ölçer. Endeks, ortaya çıkan değerin farklı şekillerde hesaplanmasıdır.

Farklı hisseler kendi içlerinde farklı endeks değeri gösterir. Borsa piyasalarındaysa endekslerin oranı yatırımcılar tarafından önemlidir. Yatırımcılar borsa işlemlerinde hacmi en fazla olan, en çok takip edilen ve mali açıdan en güçlü olan hisse senetlerinin yer aldığı endekslerde işlem yaparlar. Bu da avantajlı endeks olur.

Endeks Türleri Nelerdir?
Endeks türleri, uluslararası para piyasalarında farklılık gösteren işlem hacmi yüksek oranda ölçülen endekslerdir. BIST’te çok fazla endeks vardır. En çok işlem gören endekslerde, Türkiye’de yer alan BIST 10, BIST 30, BIST 50 ve geçtiğimiz günlerde devreye giren BIST 500 yer alır. Bunun dışında para piyasalarındaki endeks türleri ise Dow Jones 30 Endeksi, Nasdaq 100 Endeksi, Nikkei Endeksi, DAX 30 Endeksi, FTSE 100 Endeksi, S&P 500 endeksleridir.

Pe Bist 500 Ne Demek? Bist 500  Endeksi Nedir?
Bist 500, borsa İstanbul’da yer alan şirketler arasında ki en büyük 500 şirketin hisse senetlerini içeren bir endekstir. Bist 500, Türkiye’nin ekonomik alanda ve borsadaki trendlerini izlemek için önemli bir göstergedir. Hisse senetlerinin performanslarını ölçer ve toplam piyasa değerlerini belirtir.

BIST 500 endeksine sahip şirketler büyük bir sektörde temsil edilir ve ayrıca endeks, farklı alanlardaki şirketlerin performanslarını da yansıtarak çeşitliliği artırır. Yatırımcılar için çok önemli olan BIST 500 endeksi, Türkiye’de hem yerli hem de uluslararası yatırımcılar için ekonomik sağlığı ve borsadaki değişimler hakkında da bilgi verir.

Yatırımcılar, Bist 500 endeksini takip ederek alanlar genişletebilir, çeşitlendirebilir ve Türkiye’deki diğer büyük şirketlerin performanslarını görebilirler. BIST 500 endeksi düzenli olarak güncellenir, yeni şirketlerin eklenmesi ile meydana gelen değişikliklerde endeksin bileşimi en güncel şekilde yatırımcılara bilgi sunar.

Kaynak: Eda Şahintürk