Ağustos başı itibariyle ekmek fiyatının 6,5 lira olmasıyla birlikte geldiği gibi tükenen halk ekmek 2,5 liradan satılırken sokak röportajında mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar normal ekmek fiyatına büfeden ekmek almayı tercih ettiklerini belirtirken gelen ekmeğin azlığından şikâyet ettiler.

İsmet Paşa Caddesinde gerçekleştirdiğimiz sokak röportajlarımızın olmazsa olmazı Asker Hoca lakaplı Ahmet amca ekmeğe yapılan zamı değerlendirdiği sohbette şunları söyledi: “Ekmeğe gelen zamları gereksiz görüyorum. İnsanın en doğal yaşam besini ekmek bu kadar pahalı olmamalı. Denetim olmazsa, yaptırım olmazsa serbest piyasa düşüncesiyle ekmeğin fiyatı 10 TL’de olur. Ekmek fiyatı en fazla 5 TL olmalı. Vatandaş ekmeğe daha ucuz ulaşabilsin diye Karaman Belediyemiz halk ekmek getiriyor ve 2 lira 50 kuruştan satıyor. Belediyemiz bence ekmeği bir kamyon yerine beş kamyon getirip akşama kadar ekmek satışını yapmalı. Karaman'da ekmek öğleye kalmadan bitiyor. Ekmeğe zam yapıldıktan sonra halk ekmeğe yoğunluk olacağını düşünüyorum. Çok şükür durumum iyi ama ben de bu devletin ucuza verdiği ekmekten alabilmeliyim. Ailesi 10 kişi olana günde 15 ekmek ancak yeter. 6 lira 50 kuruştan 15 ekmek 97 lira 50 kuruş eder. Bu 15 ekmeği Karaman Belediyesi halk ekmekten alırsa o kişi ödeyeceği bedel 37 lira 50 kuruş. Ekmeğin bu kadar pahalı olması doğru değil. Bence ekmek fiyatı biraz daha uygun olmalı ya da belediyemiz halk ekmek üretimini artırmalı. Ben hükümetin yaptığı işleri severim, ama eksik bir işi varsa onu da eleştiririm. Sizler olmasanız, bu anketleri, bu röportajları yapmasanız, bu işler düzene girmez. Sizin yaptığınız işlem, muhalefet gibi hükümeti uyarmak demektir.”

Mikrofonlarımızı uzattığımı Recep Kafes isimli bir vatandaşımız ise: “Günlük yediğimiz ekmek hesabını yaptığımızda, halk ekmeğin daha hesaplı olduğunu fark ediyoruz ama halk ekmek üretiminin az olması halk ekmeğin hızlı bir şekilde tükenmesine sebep oluyor. Ben halk ekmek almak için öğle saatlerinde halk ekmek büfesine gittim ama hiç ekmek kalmadığını fark ettim. Bir büfede ekmek varken, bir büfede ekmek kalmıyor. Karaman'a bir halk ekmek fabrikası kurulursa, bence çok iyi olur. Böylece üretim artırılacak ve insanların halk ekmeğe ulaşımı kolaylaşacak.” dedi.

“Ekmek için yapılan zam bence en çirkin zam.” değerlendirmesinde bulunan Ekrem İnan ise ekmek zammı hakkında yaptığı açıklamada: “Ekmek için 6 lira 50 kuruş herkesin verebileceği bir ücret değil. Bir insan, bir insana der ki ‘ekmeğime mani olma’. Türk toplumu ekmek ile doyar, onun için bu zam halkımıza kötü yönde etki eden bir zam. Halk ekmekte ekmek 2 lira 50 kuruştan satılıyor ama onlarda da belli bir sınırlama var. Ekmek almaya gittiğimizde bazen ekmek kalmıyor. Halk ekmeğin Karaman'a Konya'dan gelmesi sebebiyle halk ekmek üretim sayısının artırılması gerekiyor.” dedi.

Günlük ekmek tüketiminin 3  adet olduğunu belirten Ali Özdemir ise ekmek alımını halk ekmekten yaptığı için kendisini etkilemediğini söyledi. Özdemir: “Halk ekmek alabilmek için sabahın erken saatlerinde yola çıkıyorum, ekmeğimi alıyorum. Ekmeği çarşıda tanıdığım bir yere bırakırım, eve dönerken de oradan alırım, eve giderim. Halk ekmekten ekmek almak isteyen vatandaşların sabahın erken saatlerinde halk ekmek büfelerine gitmesi gerekiyor, çünkü öğleden sonraya halk ekmek kalmayabilir.” dedi.

Çiftçi olduğunu söyleyen Ali Yardımcı ise: “Biz çiftçi insanlarız, biz ürettiğimiz zaman insanlar da yiyecek. Bize yansıtılan maliyetler çok olduğu için ister istemez ekmeğe de zam geliyor. Biz çiftçi olarak kazanırsak, şehirdeki insanlar da kazanır, biz kazanamazsak şehirdeki insanlar da kazanamaz. Halk ekmek büfelerinde ekmek uygun fiyata satılıyor, ama bence Türkiye zengin olsun, halkımız da halk ekmeğine ulaşmasın. Zengin olalım, adaletli olalım, halk ekmek sıralarında beklemeyelim. Herkes kazansın, ama adaletli bir şekilde kazansın.”

Editör: Nejla KOÇ