İlgili kurumları ortak aklın yoğrulması anlamında bir olmaya davet eden Karaman Ziraat Odası Başkanı Bayram sezonun zorlu bir süreç olacağının aylar öncesinden belli olduğunu söyledi. Başkan Bayram “Bugünün ve geleceğin üzerinde durulması gereken üç stratejik konusu tarım-gıda, enerji ve su. Bu üç stratejik konu için daha fazla ortak aklın yoğurulması gerekiyor. Bu sezon zor bir süreç yaşayacağımız aylar öncesinden belli oldu.  En azından yeni ekim ve harman dönemini verimli kullanmalıyız. Tarım ve Orman Bakanlığımız destek açıklamaları yapıyor. Ancak çiftçimizin endişesi çok. Çünkü maliyetler aşırı arttı. Zaman her yönü ile hassas.”

“Cesareti Kırılanlara Kol Kanat Olmalıyız”

“Toprakları ekmeliyiz, çiftçiyi motive etmeliyiz, cesareti kırılanlara kol kanat olmalıyız. Çok çok zor bir sezon. Denge bozuldu, ürünler arası parite seneye çok farklı yerlerde olabilir. Dolayısıyla bu tarımsal risk sadece Türkiye değil pek çok ülke açısından küresel enerji maliyetlerindeki artışın gıda enflasyonuna nasıl etki edeceğinin somut bir göstergesi olarak karşımızda duruyor. Karaman’da elma, mısır ve şeker pancarı hasatları devam ediyor. Özellikle mısır ve pancar hasadı tüm cabalarımıza rağmen üreticilerimiz açısından sancılı geçiyor. Yeni sezonda çiftçinin yüksek maliyetli üretimden kazançlı çıkıp çıkmayacağı, mahsulden elde edeceği gelire bağlı olacak.”

“Mutlaka Kaybeden Bir Kesim Olacak”

“Mahsul fiyatlarındaki düşüş devam ediyor fakat yüksek maliyetlere rağmen çiftçi para kazanamıyor. Fakat tüketici tarafında halen fiyatlar gün geçtikçe yükselmeye devam ediyor. Bu da yüksek bir enflasyonla yüzleşmemiz anlamına geliyor. Bu durumu, dünyada çiftçi sübvansiyonlarıyla dengelemeye çalışan ülkeler var. Dolayısıyla mevcut tabloda denklemin neresinde bakarsanız bakın mutlaka kaybeden bir kesim olacak. Ancak kesin bir şey daha var ki tüm dünyada çiftçilerin hem kuraklık hem de yüksek girdi maliyeti etkisiyle üretim deseninde değişikliklere gideceği gerçeği.”

“Her Kesime Pahalıya Mal Olur”

“Sonuç olarak özetle süreç, gıda arz güvenliği açısından oldukça kritik. Gıda tedarik zincirindeki bozulmalar, iklim değişikliği ve afetler, başta gübre olmak üzere tarımsal girdilere erişimde yaşanan aksaklıklar, üretim ve ihracat açısından önemli sorunlar olarak görülmektedir. Umarım tarımsal üretimin devamlılığını koruyacak adımlar atılarak devletimiz gerekli önlemleri alarak hayata geçirir. Aksi takdirde, mevcut durumun faturası üreticisinden tüketicisine kadar her kesime çok daha pahalıya mal olur.”

Editör: Haber Merkezi